13 november 2020

Op 1 januari 2021 is het zover: dan neemt het Verenigd Koninkrijk officieel afscheid van de Europese Unie. Met of zonder handelsakkoord. Wij zetten alvast drie belangrijke vragen en antwoorden op een rij over wat dit betekent voor de wet- en regelgeving omtrent verpakkingen en etikettering:

VRAAG 1: Zullen er veel zaken veranderen op 01/01/2021 op vlak van verpakking?

Op dit moment is er in het algemeen weinig sprake van wijzigingen met betrekking tot verpakking. Indien er geen akkoord komt, bestaat de mogelijkheid dat er extra wijzigingen doorgevoerd dienen te worden. Voor voorverpakte voeding dient wel een extra label aangebracht te worden met een VK adres op. Dit zorgt ervoor dat bij problemen de Food Standards Agency contact kan opnemen met het bedrijf. Er is momenteel nog onduidelijkheid over wiens adres in het VK u kan vermelden, hoogstwaarschijnlijk wordt dit de invoerder.

VRAAG 2: Zullen er veel zaken veranderen op 01/01/2021 op vlak van etikettering?

Momenteel is de impact van etikettering op producten onduidelijk. Verwacht wordt dat in eerste instantie de gevolgen van de brexit weinig impact zullen hebben op de etiketteringsnormen. Wel is het zo dat ‘merking’ of ‘etikettering’ van goederen die in de EU worden binnengebracht en die verwijzen naar instanties of personen die in het Verenigd Koninkrijk zijn gevestigd, niet meer voldoen aan de etiketteringsvereisten van de Unie.

Voor goederen zoals wijn, die op de Britse markt worden gebracht of er vandaan komen dienen mogelijkse vereiste etiketteringswijzigingen voor 30 September 2022 in orde gebracht te worden. Een volledig overzicht van verpakkings- en etiketteringsregels voor voedingsmiddelen op– en van de Britse markt kunt u hier terugvinden.

VRAAG 3: Wat zijn de specifieke regels voor export van voorverpakt voedsel naar het VK?

Tot september 2022 kan u een EU, GB (Groot Brittannië) of NI (Noord-Ierland) adres van een exploitant van levensmiddelen vermelden voor voorverpakt voedsel. Na deze datum moet het adres van een in de VK gevestigd exploitant vermeld worden. Als de exploitant zich niet in het VK bevindt, dan dient het adres van de importeur vermeldt te worden.

Brexit en de meest gestelde vragen:

Hoofdthema's