16 november 2017

Ondanks protesten mag Schotland een minimumprijs voor alcohol invoeren. Dat meldt de NOS op hun website.

Na een jarenlange juridische strijd stemde het Britse Hooggerechtshof unaniem in met de plannen van de Schotse regering. Het hof wees het beroep van onder meer de Scotch Whisky Association (SWA) af. Die claimde dat de invoering van een bodemprijs voor alcohol in strijd is met het Europese recht. Maar volgens het Britse hof is “het een proportioneel middel om een legitiem doel te bereiken”. Eerder oordeelde het Europese Hof ook al in het voordeel van de Schotse regering.

Naar verwachting wordt de regeling in het voorjaar van 2018 ingevoerd. Het Schotse parlement stemde al in 2012 in met de maatregel die het problematische drankmisbruik in Schotland moet aanpakken. De minimale prijs wordt straks berekend per eenheid alcohol van ongeveer 8 gram. Na de invoering van de minimumprijs moet één eenheid alcohol minimaal 50 pence – ongeveer 58 eurocent – kosten.

Lees ook het artikel van Euractiv ‘UK Supreme Court approves Scottish law on minimum alcohol pricing’.

Hoofdthema's