4 september 2019

Den Haag (SpiritsNL) – Staatssecretaris Blokhuis (VWS) keerde gisterenavond tevreden huiswaarts. Het Nationaal Preventieakkoord dat hij eind vorig jaar met meer dan 70 maatschappelijke organisaties sloot, wordt door de meerderheid van de Tweede Kamer gedragen. Wel vraagt een aantal woordvoerders om de effecten van het akkoord nauwlettend in de gaten te houden, en meer te focussen op het gebruik van lachgas.

VVD-woordvoerder Hayke Veldman juicht het toe dat veel afspraken in samenspraak zijn gemaakt met brancheorganisaties. ‘Het is heel goed dat bedrijven zelf hun verantwoordelijkheid nemen en zelf in actie komen’, aldus de liberale woordvoerder. Ook volgens Léonie Sazias (50PLUS) verdient het lof dat veel organisaties aan tafel hebben gezeten. Carla Dik-Faber (CU) complimenteert staatssecretaris Blokhuis dat hij een ‘in de samenleving breed gedragen’ preventieakkoord heeft gesloten. Op DENK en Forum voor Democratie na waren woordvoerders van alle fracties bij het debat aanwezig.

Enkele moties van het Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen, van de gelijknamige groep Van Kooten-Arissen, om het aantal alcoholverkooppunten te verlagen en alcoholreclame bij professionele sport te verbieden, werden door de bewindspersoon afgeraden. ‘Ik weet wel zeker dat daar geen draagvlak voor is’, aldus staatssecretaris Blokhuis. Een motie van SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij heeft mogelijk meer kans van slagen. Hij verzoekt de regering om gemeenten en horeca op te roepen lokaal bindende afspraken te maken over het verbeteren van de naleving van de leeftijdsgrens.

Het Nationaal Preventieakkoord bestaat uit een uitgebreid pakket aan afspraken over het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholconsumptie. Ook Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) heeft in november 2018 een handtekening onder het akkoord gezet. Samen met andere partijen is de ambitie uitgesproken dat jongeren en zwangere vrouwen in 2040 geen alcohol meer drinken. Het aantal volwassen Nederlanders dat teveel alcohol drinkt, zou verder moeten dalen van 8,8 naar maximaal 5 procent.

Meer over het preventieakkoord (Rijksoverheid)

Hoofdthema's