21 juni 2018

Den Haag (SpiritsNL) – De tegenmaatregelen van de EU in reactie op de Amerikaanse heffingen op Europees staal en aluminium worden vrijdag 22 juni van kracht. Het gaat om exportgoederen uit de VS ter waarde van 2,8 miljard euro.

De Europese Commissie heeft de daarvoor benodigde besluitvorming woensdag afgerond. ,,De eenzijdige en ongerechtvaardigde beslissing van de VS betekent dat we geen andere keus hebben’’, aldus EU-handelscommissaris Cecilia Malmström over de eerder aangekondigde stappen. ,,Onze reactie is gematigd, proportioneel en volledig in lijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Nodeloos om te zeggen dat als de VS zijn tarieven schrapt, onze maatregelen ook worden beëindigd.” De EU spande al een procedure aan bij de WTO om het Amerikaanse ‘protectionisme’ aan te vechten. De Amerikaanse heffingen raken 6,4 miljard aan export vanuit de EU, waarvan grofweg 10 procent uit Nederland. Voor de resterende 3,6 miljard neemt de EU later tegenmaatregelen.

SpiritsEUROPE maakt zich zorgen over de mogelijke consequensties van de Amerikaanse importheffingen en heeft het volgende statement uitgebracht:

“The decision not only opens an unfortunate chapter in the relationship between two major complementary trading blocs, but also diminishes predictability of the global trading system overall.  spiritsEUROPE is grateful to the European Commission and Member States for their efforts to avoid this situation and would like to encourage them to continue engaging with the United States.

The EU and US spirits industries are long-term champions of open and fair trade.   Our global success, built on free trade deals and zero-for-zero tariff agreements, has benefited consumers, agricultural communities, small businesses and government treasuries around the world. We have a long-standing record of working together with our respective governments to tackle trade barriers, improve market access and uphold the principles of the rules-based international trading system.   We stand ready to continue working together to fight against the protectionism around the world in this challenging environment.

We fully support all efforts to avoid further escalation in the global trading environment.   The next few days are critical.  We trust the European Commission and Member States will agree on a balanced and proportionate response that both defends Europe’s interests and avoids further escalation of tensions” said Ulrich Adam, Director General of spiritsEUROPE.”

Bekijk via deze link de gehele lijst van de Europese Commissie van producten waarop heffingen zullen worden ingevoerd.

Hoofdthema's