2 juli 2018

Den Haag (SpiritsNL) – Het is hollen van het ene brandje naar de andere vuurhaard. De alcoholbranche heeft het deze weken zwaar te verduren – zowel binnenlands en buitenlands. Heb je de handen vol aan Rutte III, meldt Trump zich…

In Den Haag wordt voor en achter de schermen al een paar maanden hard gewerkt om te komen tot een set acceptabele afspraken binnen het kader van het Preventieakkoord. Dat valt, eerlijk gezegd, niet mee. Er is een grote, onophoudelijke neiging om bozig, wantrouwend naar onze sector te kijken. Je moet steeds weer te blijven uitleggen dat ook wij alle belang hebben bij verantwoord alcoholgebruik. Dat we ons maatschappelijk verantwoordelijk weten. En dat we al jarenlang volop meewerken aan ontmoediging en matiging – uiteenlopend van het zwangerschapslogo tot Drinkwijzer. Dat wordt bijna achteloos als vanzelfsprekend aangenomen, om vervolgens meer te eisen. Strengere reclameregels, minder sponsoring, minder verkooppunten. Of toch maar liever een accijnsverhoging?

Wanneer dringt het nou eens door dat je veel verder komt in samenwerking met een sector-die-z’n-verantwoordelijkheid-neemt dan met nieuwe reeksen geboden, verboden en andere regels? Wanneer gaat Den Haag in het buitenland kijken?

Wie buiten het Preventieakkoord valt, is Trump. De Amerikaanse president is een handelsoorlog gestart, waarin – tegen wil en dank – ook de alcoholsector dreigt te worden meegesleept. Europa en China slaan terug Wat begint met Jack Daniels kan nog wel eens een grote, verwoestende uitwerking hebben. Ook op alles wat we in Nederland produceren. Gelukkig is hetzelfde Den Haag zich van dat risico bewust. In samenspraak met Buitenlandse Zaken en Economische Zaken wordt alles uit de kast gehaald om de risico’s te beperken. En ook met Brussel zijn er korte, strakke lijnen.

Te midden van al die turbulente ontwikkelingen is het meer dan ooit van belang dat onze sector in Den Haag, Brussel en Washington de krachten bundelt, met een stem spreekt, zich gezamenlijk inzet om de gezamenlijke belangen te behartigen en het juiste verhaal op de juiste plek te krijgen. Brandweer is niet voor niks een gemeenschappelijke zaak.

Voorzitter Jan Schinkelshoek
Juli 2018

Hoofdthema's