25 juli 2014

Na het drinken van een kleine hoeveelheid alcohol zijn mensen gemiddeld iets beter in staat om onderscheid te maken tussen verschillende geuren, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Als mensen een drankje met 35 milliliter wodka drinken, kunnen ze daarna beter inschatten uit welke geurstoffen een mix van vloeistoffen is opgebouwd. Na het nuttigen van een paar glazen alcohol verdwijnt dit effect echter weer en verslechtert het reukvermogen zelfs. Dat melden Israëlische onderzoekers van het Weizmann Institute in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioural Brain Research.

De wetenschappers deden in eerste instantie een geurtest met 20 proefpersonen. De deelnemers aan het experiment moesten onderscheid proberen te maken tussen drie vloeistoffen die allemaal bestonden uit zes geurstoffen.

Twee van de drie vloeistoffen hadden exact dezelfde samenstelling, in het andere mengsel zat één afwijkende stof met een rozengeur. Na het drinken van een mixdrankje met vodka en vruchtensap bleken de deelnemers gemiddeld iets beter in staat om de afwijkende vloeistof te ruiken dan daarvoor.

De test werd herhaald met 45 proefpersonen in kroegen. Ook bij dit vervolgexperiment bleken mensen met een lage hoeveelheid alcohol in hun bloed beter te presteren dan personen die helemaal niet hadden gedronken. Bij een consumptie van twee tot drie glazen in een uur begonnen de ‘reukprestaties’ van de cafégangers echter te verslechteren tot beneden hun normale niveau. Het is nog onduidelijk hoe alcohol de werking van de menselijke neus beïnvloedt.

Hoofdonderzoeker Yaara Endeveldt wil bij een volgend onderzoek met hersenscans proberen te achterhalen wat er na het drinken van alcohol gebeurt in hersengebieden die zijn betrokken bij reuk. “Als we meer zouden weten over het mechanisme dat zorgt voor de verslechtering van het reukvermogen, kan dat mogelijk nieuw licht werpen op de vraag waarom sommige mensen hun reukvermogen verliezen”, verklaart Endeveldt in het Britse tijdschrift New Scientist.

Bron: NU.nl

Hoofdthema's