1 november 2013

De accijnsverhoging gaat door. Tenzij er nog een klein wondertje gebeurt, zal straks ook de Eerste Kamer akkoord gaan met die belastingverhoging.

Direct na Prinsjesdag is zijn begroting en belastingplan door de regeringspartijen VVD en PvdA samen met drie zogenaamd constructieve oppositiepartijen D66. ChristenUnie en SGP dichtgespijkerd. Na het afhaken van het CDA bleek dat bijzondere bondgenootschap [‘Paars met de Bijbel’] niet gevoelig genoeg voor bezwaren tegen een accijnsverhoging die ook onze sector uitgerekend op een moeilijk moment zo lelijk treft.

Vanuit Spirits NL hebben ons tot het uiterste ingespannen om te laten zien hoe nadelig een accijnsverhoging uitpakt. Op ambtelijk, parlementair en politiek niveau waren Joep Stassen en ik actief. Ook in samenwerking met slijters en ondernemersorganisaties. Dat de ‘schade’ uiteindelijk beperkt blijft tot ene verhoging met 5,75 procent – er lagen aanvankelijk driestere plannen op tafel – is een schrale troost.

Er is ook winst: iedereen in en om ‘Den Haag’ is er na die lange zomer wel van doordrongen dat accijnsverhogingen een bot instrument zijn geworden. Dat je op een gegeven moment aan het einde komt van wat je op deze manier denkt te kunnen bereiken. Al helemaal als het omringende buitenland niet meedoet.

Vanaf dit najaar komt het er op aan dat besef vast te houden. Daarom zou het goed zijn als politici, binnen en buiten de Tweede Kamer, met eigen ogen zouden dat een accijnsverhoging meer kapot maakt dan je lief is. Ze zouden eens een kijkje moeten nemen bij onze bedrijven – van Groningen tot Schiedam, van Amsterdam tot Twente, van Brabant tot Friesland.

Ik maak me de illusie dat je dan veel minder gemakkelijk praat over lastenverzwaringen. Ook als je zelf krap bij kas zit.

 

SpiritsNL-voorzitter Jan Schinkelshoek

Hoofdthema's