2 januari 2018

Wat hij zichzelf toewenste voor het nieuwe jaar? De nieuwbakken minister behoefde vlak voor de kerst niet lang nadenken. ‘Een beetje tijd, ruimte en vooral rust om de goede dingen goed te doen…’

In een paar weken tijd had minister – hij komt van buiten, van buiten ‘Den Haag – al veel geleerd, een tikkeltje hoofdschuddend. Hij had gezien hoe ‘Den Haag’ er in slaagt zichzelf steeds weer op te jagen. Meestal goedbedoeld springt het, gedicteerd door de waan van de dag, van het ene incident naar de volgende opwinding. En het slaagt er wonderbaarlijk in voor zichzelf steeds weer problemen te maken, ook daar waar ze niet zijn of niet zo groot als ze opeens lijken. Uitvergroot door de media ontstaat zo het beeld van een rommelig, onrustig Binnenhof.

Een ‘beetje meer tijd, ruime en vooral rust om de goede dingen goed te doen’ is ook voor onze sector een goede nieuwjaarswens. Als een bedrijfstak soms te lijden heeft onder politieke grilligheden, opzetjes en andere uitschieters is het de onze. Laten we het maar niet hebben over alcoholaccijns, een dolgedraaide schroef. En laten we het ook maar niet hebben over die onhebbelijke neiging om zichzelf voor de voet te lopen met allerlei anti-alcoholmaatregelen.

Een dag zonder een glaasje korenwijn is voor mij een dag om snel te vergeten.
Maar niemand ontkent dat alcohol problemen veroorzaakt, onze sector al helemaal niet. Ook uit welbegrepen eigenbelang wordt daarom meegewerkt aan campagnes tegen excessief, onmatig drinken. Dat loopt uiteen van voorlichtingscampagnes als Drinkwijzer tot zelfbeperkingen als het zwangerschapslogo op het etiket. Waar heb je zoiets – een bedrijfstak die z’n verantwoordelijkheid neemt?

Het is een aanpak die werkt. Vergeleken met andere, Europese landen blijkt Nederland, ook onder jongeren, een goed figuur te slaan. En waar her en der het buitenland soms de toevlucht neemt tot draconische maatregelen – neem alleen al Scandinavië – pakt het averechts uit. Dat weet ‘Den Haag’ ook wel. Maar dat is geen garantie dat we in 2018 toch niet weer te maken krijgen met allerlei oprispingen.

Daarom wil ik iedereen voor het nieuwe jaar ‘een beetje tijd, ruimte en vooral rust’ toewensen ‘om de goede dingen goed te doen’.

 

Jan Schinkelshoek, voorzitter SpiritsNL, januari 2018

Hoofdthema's