23 april 2015

Matige alcoholconsumptie zorgt van alle onderdelen in het klassieke Mediterrane dieet voor de grootste verlaging in het overlijdensrisico bij diabetici. Italiaanse medici concluderen dit aan de hand van langdurig lopend onderzoek bij 25.000 mensen die nauwkeurig worden gevolgd.

Een score-systeem op basis van de inname van zeven onderdelen – graan, groente, fruit, noten, vis, de verhouding enkelvoudig onverzadigde vetzuren en verzadigde vetzuren, en matige alcoholconsumptie – waarvan positief effect verwacht, en twee – melkproducten en vlees – waarvan negatief effect werd verwacht, levert gegevens op voor de voor- en nadelen van elk afzonderlijk onderdeel van het Mediterrane dieet.

Matige alcoholconsumptie leverde hierbij duidelijk het grootste verschil op. Wanneer deze factor buiten beschouwing werd gelaten, zorgde dit voor een reductie van 14,7 procent in de totale bescherming tegen mortaliteit die het dieet oplevert bij diabetici.

 

Het was al langer bekend dat alcohol kon zorgen voor een lager risico op diabetes, en nu blijkt dus dat, wanneer men reeds diabetespatiënt is,  alcoholconsumptie ook een rol kan spelen bij een betere levensverwachting.

 

Bron: European Journal of Preventive Cardiology, 2015

Hoofdthema's