25 maart 2016

Afgelopen week verscheen een aantal interessante items in verschillende media over de nieuwe alcoholrichtlijn. Is die niet te streng?

In het radioprogramma Dit is de Dag (EO) van 11 maart gingen Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid en alcoholwetenschapper Aafje Sierksma in debat over het onderwerp. Het item is terug te luisteren op de website van Dit is de Dag.

Dezelfde Aafje Sierksma werkte samen met alcoholonderzoeker Henk Hendriks aan het artikel ‘Behandel ons niet als alcoholist @Voedingscentrum’, dat 24 maart in NRC Handelsblad verscheen. Een enkele passages uit het artikel, dat ook op de website van NRC terug te lezen is:

De Gezondheidsraad voert verslaving en levercirrose op als redenen om niet te drinken. Aandoeningen die voornamelijk bij misbruik optreden. Zo lijken angst en de wens om alcoholmisbruik tegen te gaan de doorslag te hebben gegeven in een advies dat op wetenschappelijk onderzoek gestoeld zou moeten zijn. Met als gevolg een té streng en verwarrend advies voor mensen die verantwoord drinken. Want verantwoord omgaan met alcohol, dat is wat de meeste Nederlanders doen. Meer dan negentig procent, om precies te zijn. Kunnen zij nu beter stoppen omdat ze bang moeten zijn voor verslaving en levercirrose? Of kunnen zij het met een gerust hart bij één of twee glazen per dag houden?

Dat wetenschappers het weleens met elkaar oneens zijn, is natuurlijk niets nieuws. Maar een advies dat potentieel grote invloed heeft op hoe mensen hun dagelijkse leven inrichten en weer tien jaar mee moet, dient gebaseerd te zijn op een bredere wetenschappelijke consensus dan nu het geval is. En ook een formulering die geen vragen oproept is meer dan welkom.

Wat moet de meerderheid die verantwoord met alcohol omgaat nu met deze alcoholrichtlijn? Voorlopig vrij weinig, wat ons betreft. Consumenten verdienen een helder en werkbaar advies over hoe zij verantwoord met een biertje, borreltje of wijntje om kunnen gaan. Dat advies, grotendeels gebaseerd op dezelfde wetenschappelijke data, is in 2006 al gegeven. Geniet, maar drink met mate.

Ten slotte verscheen in de nrc next en in NRC Handelsblad van 24 maart een artikel over het verschijnsel dat de Schijf van Vijf in Nederland een stuk strenger is dan in andere landen. Dit artikel is terug te lezen via Blendle.

Hoofdthema's