26 juni 2014

Tijdens het Kamerdebat hebben oppositie en staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) elkaar bestreden met tabellen en interpretaties van cijfers. Volgens Wiebes zou de accijnsverhoging de overheid in de eerste vier maanden van dit jaar 73 miljoen euro extra hebben opgeleverd.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt claimde eerder dat het kabinet dit jaar 200 miljoen euro minder zou ophalen aan brandstofaccijnzen dan voorzien. Omzigt baseert zich op informatie die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Volgens Wiebes zou Omzigt getallen vergelijken die ‘helemaal niets met elkaar te maken hebben’. De staatssecretaris noemde het gebruik van onvergelijkbare grootheden ‘jojoën op een trampoline’. Losse maandcijfers leren ‘ons niks’.

Wiebes zegt dat de maatregel het kabinet wel degelijk extra geld oplevert. Zelfs nu blijkt uit CBS-cijfers dat in Nederland minder wordt getankt. Omdat het alsnog terugdraaien van de accijnsverhoging de overheid alleen maar geld kost, is Wiebes dit niet van plan.

 

Omstreden

Oppositiepartijen CDA, PVV en SP voeren al maanden strijd tegen de omstreden accijnsverhoging. Deze zou leiden tot massaal tanken over de grens, en daarom minder inkomsten voor het Rijk. Bovendien zou deze trend pomphouders en andere winkels in de grensstreek in de problemen brengen.

In reactie liet Wiebes weten ‘weinig in de aanbieding’ te hebben voor de pomphouders in de grensstreek. Een accijnsverhoging zou de situatie voor hen ook niet omdraaien. Daarbij zou een compensatieregeling een ‘grote nachtmerrie’ worden vanwege de grote hoeveelheid administratie die vereist is om aan Europese regels te voldoen.

Volgens de staatssecretaris is daarom de eerste prioriteit van het kabinet om ‘de overheidsfinanciën en het land gezond te maken, de economie aan te zwengelen en te zorgen voor veel, veel meer banen’.

Bron: Elsevier.nl

Hoofdthema's