22 september 2014

Heb je net je handen schoongemaakt met handgel? Dan kan het maar zo dat je auto op slot schiet. Bestuurders die rijden met een alcoholslot kunnen met dit probleem te maken krijgen. Het alcoholslot reageert niet alleen op alcohol uit drank. Andere alcoholische dampen zoals uit ruitenwisservloeistof, fruit, handgel of medicatie staat het apparaat ook niet toe.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) voert in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu het alcoholprogramma uit en ze weten van het probleem. “Sinds de invoering van het alcoholslot in 2011 weten wij al dat het slot ook op andere alcoholischestoffen reageert”, vertelt een woordvoerder van het CBR. “Wij adviseren daarom alle bestuurders met een alcoholslot hierover. Zij krijgen een brochure waar dit uitgebreid beschreven staat en ook tijdens de cursus die bestuurders met een alcoholslot volgen, wordt dit besproken.”

Piept het apparaat onterecht? Dan heb je gewoon pech. “Elke blaastest telt mee. Ook als het gaat om een andere alcoholische stof, zoals die uit fruit. Dat is nou eenmaal de Nederlandse wet- en regelgeving”, aldus het CBR.

“Het afgelopen halfjaar hebben wij zo’n 15 klachten binnengekregen”, vertelt de ANWB. “Bestuurders zijn dan van streek, omdat hun slot van slag is terwijl ze helemaal geen alcohol hebben gedronken. Het enige wat wij dan kunnen adviseren is dat gebruikers moeten oppassen met bijvoorbeeld handgel, het openen van ruitenwisservloeistof, het eten van fruit. Hoogst ongemakkelijk, dus hopelijk bedenkt de ontwikkelaar snel een oplossing.”

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu doet momenteel onderzoek naar de werking van het alcoholslot. Volgens het CBR is er voor nu verder niks te doen aan het probleem.

Bron: NOS

Hoofdthema's