18 december 2013

Cafés hoeven niet te vrezen voor boetes als ze bij de komende jaarwisseling drank schenken aan jongeren. Met oud en nieuw gaat de nieuwe drank- en horecawet in, waarin staat dat jongeren onder de 18 jaar geen alcohol meer mogen kopen. Cafés krijgen bij eerste overtredingen echter alleen een waarschuwing. Bovendien gaan veel gemeenten niet direct op 1 januari controleren.

Dat meldt de NOS na een rondgang langs diverse gemeenten. Slechts 1 op de 10 gemeenten controleert meteen in de Nieuwjaarsnacht of de verhoging van de alcoholleeftijd wordt nageleefd en deelt dan ook boetes uit. Onder andere gemeente Den Haag zegt zich bij de jaarwisseling ‘op andere zaken dan controles op de drank- en horecawet’ te zullen richten.

De meeste gemeenten zeggen dat ze de nieuwe wet na 1 januari zullen handhaven, maar meer dan de helft legt daarbij geen boetes op. Daarnaast willen tientallen gemeenten helemaal niet controleren op drankverkoop.

Vanaf 1 januari 2014 mag aan minderjarigen geen alcohol meer worden verkocht. Ze mogen vanaf die datum op straat en in de horeca ook geen alcohol meer bij zich hebben.

 

Bron: De Telegraaf

Hoofdthema's