6 februari 2014

Voor honderden winkeliers en pomphouders in de grensstreek is de nieuwe staatssecretaris Wiebes de laatste strohalm, nu ze door het almaar verder oprukkende accijnstoerisme het water aan de lippen staat.

De Belangenvereniging Tankstations (Beta) kwam gisteren met dramatische cijfers over de maand januari. „Die zijn nog erger dan verwacht”, aldus voorzitter Petra van Stijn.

Ook supermarkten, sigarettenverkopers en slijters in de grensstreek melden torenhoge verliezen. Dit wordt nog eens versterkt door verder oplopende prijsverschillen en alle publiciteit daarover. Brancheorganisaties voor de detailhandel, slijters en tabaksverkopers hebben hun hoop gevestigd op de nieuwe bewindsman Wiebes.

Marktonderzoeksbureau GfK meldde gisteren dat steeds meer Nederlanders de grens over trekken voor een ’foodtrip’. Vorig jaar ging bijna de helft van de Limburgers (48%) minstens één keer per maand de grens over om te winkelen. Een jaar geleden was dit nog 44%. Ook inwoners van Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland besteden steeds meer geld in Duitse supermarkten, aldus het GfK-onderzoek.

De Vereniging Drankenhandel Nederland en de Koninklijke SlijtersUnie voorspellen voor 2014 een ontslaggolf van 500 banen. Bovendien becijferden ze dat door het grensoverschrijdend ’drankverkeer’ circa 67 miljoen euro aan accijnzen rechtstreeks in de schatkist van onze buurlanden vloeit.

In totaal 800 pomphouders in de grensstreek dreigen in acute problemen te raken. Vorig jaar ging de omzet al fors onderuit, maar voor 2014 zijn de verliezen nog veel groter. Voor benzine gaat het om ruim -37%; voor diesel zelfs -43,5% ten opzichte van januari 2012, zo maakte de Beta gisteren bekend.

„We zijn realistisch: de kans dat Wiebes de accijnsverhoging terugdraait, is niet groot”, aldus Beta- voorzitter Van Stijn. „Weekers wilde de gevolgen van het tanktoerisme pas in juni evalueren. We hopen nu dat Wiebes dit eerder doet. Liefst zo snel mogelijk, anders is in veel gevallen het kwaad al geschied.”

Ook de detailhandel loopt forse klappen op. Directeur Sander van Golberdinge, directeur van Detailhandel Nederland: „Honderden winkeliers verkeren in zwaar weer. We hebben Wiebes een noodkreet gestuurd om de gevolgen van de accijnsverhogingen eerder dan in juni te evalueren.”

Wiebes laat via zijn woordvoerder weten dat het grenstoerisme een van de eerste dossiers is waarover hij zich zal buigen, maar dat het onwaarschijnlijk is dat de evaluatie eerder kan plaatsvinden.

 

Bron: www.telegraaf.nl

Hoofdthema's