7 september 2013

De Nederlandse slijters en producenten & importeurs van sterke dranken komen in actie tegen de door het kabinet beoogde accijnsverhoging van 5 procent in 2014. De accijnsverhoging van 6 procent voor 2013 heeft gezorgd voor een afzetdaling van 10 procent. De belastinginkomsten zijn daardoor niet gestegen, maar gedaald. De slijters en drankproducenten vinden een nieuwe verhoging daarom niet alleen onwenselijk, maar ook uiterst onverstandig.

Vandaag hebben SpiritsNL (de vereniging van importeurs en producenten van gedistilleerd) en de Koninklijke SlijtersUnie de website www.geenaccijnsverhoging.nl gelanceerd. Het doel van de website geenaccijnsverhoging.nl is om de hoge accijns op gedistilleerd tegen te gaan en de politiek te wijzen op de ernstige gevolgen voor de gedistilleerdsector en slijters.

Directeur Joep Stassen van Spirits NL: “De cijfers van dit jaar, maar ook ervaringen uit het verleden leren dat accijnsverhogingen op gedistilleerd geen geld opleveren, maar geld kosten. Zowel de sector als de schatkist ontvangt minder geld, doordat de afzet te sterk daalt. We zien duidelijk dat in 2013 de opbrengst voor de schatkist tot nu toe lager is dan in dezelfde periode in 2012. Mensen kopen hun drank in Duitsland of via andere kanalen dan bij hun vertrouwde slijter.” Uit recente onderzoeken van Regioplan en Panteia blijkt dat accijnsverhogingen alleen maar slachtoffers kent.

Op www.geenaccijnsverhoging.nl kunnen tegenstanders van de accijnsverhoging een petitie ondertekenen. Slijters werken actief mee aan de actie, door de petitie in de slijterijen onder de aandacht te brengen.

Hoofdthema's