4 september 2017

De Nederlandse jeugd wordt steeds braver: ze roken minder, beginnen later met drinken en seks. U zou het zowaar ‘verstandig’ kunnen noemen. De meeste jongeren van 12 tot en met 16 jaar roken niet, drinken (nog) weinig, blowen amper en houden zich nauwelijks bezig met seks. Ter illustratie: de helft van de jongeren heeft tegen zijn 16de nog nooit gezoend. Pubers gaan massaal uit hun dak op songteksten als ‘feesten, alsof elke dag hier mijn laatste is’ en ‘alle tieners zeggen ja tegen MDMA’ – in het dagelijks leven brengen ze die levensstijl nauwelijks in de praktijk.

Uitzonderingen zijn er ook: zo is het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging wordt opgenomen in het ziekenhuis de laatste jaren juist toegenomen. Als ze eenmaal gaan drinken zijn Nederlandse jongeren nog altijd stevige drinkers vergeleken met tieners uit andere landen.

Lees het volledige artikel op de website van de Volkskrant.

Hoofdthema's