Internetbehandeling alcoholisten werkt

Onlinehulpverlening voor mensen met een drankprobleem is een groot succes. Dat concluderen vier onderzoekers van het Nijmegen Institute for Scientist Practioners in Addiction (NISPA), onderdeel van de Radboud Universiteit.

Volgens de onderzoekers is het wel van belang dat de hulp ook anoniem is te krijgen. Want problematisch drinken is nog steeds een taboe. De drinkers kampen met gevoelens van schaamte en durven zich niet makkelijk te melden bij de verslavingszorg in hun woonplaats.

Durven
Op de website alcoholdebaas.nl melden zich mensen die de stap naar reguliere hulpverleners niet durven te zetten. Sinds de website bestaat zijn daar heel wat mensen aangetroffen, die weten dat ze begeleiding nodig hebben maar er niet mee voor de dag durven te komen. De Nijmeegse wetenschappers zijn blij dat de hulpverlening via internet sinds dit jaar volledig wordt vergoed door zorgverzekeraars. Zij vinden het echter jammer dat de officiële site geen mogelijkheid biedt om anoniem om hulp te vragen.
Sneller en goedkoper
Sites als alcoholdebaas.nl en jellinek.nl helpen meer mensen van de drank af dan traditionele methodes. Ook werkt online hulp sneller en is het goedkoper. Volgens de onderzoekers werkt de hulp goed voor mensen die de stap naar reguliere hulp niet zetten. Het grote voordeel van online hulp is dat deze anoniem is.

Minder drinken
De vrouwen die zich aan hebben gemeld dronken eerst 33 glazen per week. Na drie maanden nog maar 9, zo blijkt uit het onderzoek. Als mannen aan de behandeling beginnen drinken ze gemiddeld 46 glazen per week. Na 3 maanden nog 15.

Gokken
Omdat alcoholdebaas zo goed werkt, kunnen mensen binnenkort ook terecht bij gokkendebaas.nl en eetprobleemdebaas.nl.

Bron: www.zorgkrant.nl

< terug

Bezoekadres: Smidswater 27, 2514 BW Den Haag | Postadres: Postbus 242, 2501 CE Den Haag | Telefoon: 085 - 273 60 75 | E-mail: info@spiritsnl.nl
Rekeningnummer: NL34ABNA0622643142 | BTW-nummer: NL 81.03.11.756.B.01 | KVK-nummer: 34167199