1 april 2024

Oud-minister en staatssecretaris Raymond Knops is de nieuwe voorzitter van SpiritsNL, de branchevereniging voor producenten en importeurs van gedistilleerde dranken. Knops is de opvolger van Jan Schinkelshoek, die sinds de start van SpiritsNL in 2013 voorzitter was.

Knops (1971) heeft een lange staat van dienst in de politiek. Hij was, namens het CDA, gemeenteraadslid, wethouder, Tweede Kamerlid en lid van het kabinet Rutte-III. Daarin was hij staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In 2023 nam hij afscheid van de Haagse politiek. Knops is eveneens voorzitter van de organisatie Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV). Hij wordt nu dus ook voorzitter van een brancheorganisatie die eeuwenoude familiebedrijven vertegenwoordigt, waaronder Nolet, Hooghoudt en de Kuyper, maar ook grote internationale spelers zoals Diageo en Bacardi.

Directeur Betty de Boer van SpiritsNL: “We zijn zeer verheugd dat Raymond Knops voorzitter van onze organisatie wil worden. Samen willen we werken aan het voortzetten van goede contacten met de overheid voor onze leden. Dat bedrijfsleven en de overheid volop met elkaar in gesprek zijn, is niet langer een automatisme. Dat geldt, ten onrechte, zeker voor een onderwerp als alcohol. Daarvoor geldt dat goed beleid vooral tot stand komt in samenwerking tussen overheid en bedrijven. Daarom is het belangrijk om opnieuw een voorzitter te hebben met een grote brok aan politiek-bestuurlijke ervaring, zoals we dat met Jan Schinkelshoek ook jarenlang hadden. We danken Jan voor zijn lange inzet. “Hij heeft SpiritsNL op een betrokken, kundige en verbindende wijze geleid en daarmee samen met het team van Spirits een goede basis gelegd voor de toekomst.”

Raymond Knops: ‘‘Ik zie er naar uit om voorzitter te worden van de vereniging SpiritsNL. SpiritsNL vertegenwoordigt prachtige eeuwenoude familiebedrijven en importeurs, die op een verantwoorde wijze, prachtige producten maken. Daar mogen we in Nederland trots op zijn!’’

Hoofdthema's