Alcohollimiet beginnende bestuurders

Het is verboden aan het verkeer deel te nemen - of dat nou met de auto, motor, brommer, scooter, fiets of de tractor is - terwijl u onder invloed bent van een stof (bijvoorbeeld alcohol, medicijnen of drugs) die de rijvaardigheid zodanig vermindert, dat u niet tot behoorlijk besturen in staat bent (Wegenverkeerswet 1994).

Alcohollimiet
Het alcoholgehalte van uw bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille. Dit promillage geldt ook als u aan het verkeer deelneemt met een brommer of fiets.
Alcohollimiet beginnende bestuurders
Vanaf 1 januari 2006 gelden er strengere regels voor alcohol in het verkeer. De nieuwe alcohollimiet van 0,2‰ (promille) is er voor alle brom- en snorfietsers tot 24 jaar en voor iedereen die zijn rijbewijs heeft vanaf 30 maart 2002 of het nog gaat halen. Deze maatregel geldt alleen voor gemotoriseerd vervoer. Meer informatie hierover vindt u op de website alcohollimiet.nl.
Ademtest
Om te kijken of u gedronken heeft, wordt een ademtest afgenomen. Het apparaat dat de politie hiervoor heeft, geeft aan of u meer heeft gedronken dan wettelijk is toegestaan. Op grond van deze uitslag wordt besloten of u mee moet naar het politiebureau voor een nader onderzoek. Bij het onderzoek op het bureau wordt met speciale apparatuur precies gemeten hoeveel u heeft gedronken.
Straf en/of boete
Rijden onder invloed is gevaarlijk en wordt bestraft met een geldboete, (tijdelijke) ontzegging van de rijbevoegdheid, gevangenisstraf of een combinatie van deze straffen. De straf is afhankelijk van de ernst van de situatie. Wanneer u betrokken bent bij een ongeluk, wordt u sneller getest op alcoholgebruik dan bij een gewone controle. Dit is ook om de eventuele schuldvraag vast te stellen. Als iemand schuldig blijkt, zullen de meeste verzekeringsmaatschappijen de kosten van het ongeluk bij de schuldige terugvorderen.
Bron: www.postbus51.nl

< terug

Bezoekadres: Smidswater 27, 2514 BW Den Haag | Postadres: Postbus 242, 2501 CE Den Haag | Telefoon: 085 - 273 60 75 | E-mail: info@spiritsnl.nl
Rekeningnummer: NL34ABNA0622643142 | BTW-nummer: NL 81.03.11.756.B.01 | KVK-nummer: 34167199