STAP: verbied verkoop alcohol via internet

De verkoop van alcohol via internet moet worden verboden, vindt het Nederlandse Instituut voor Alcoholbeleid STAP.

Op dit moment is er geen enkele controle of via deze bedrijven drank aan minderjarigen wordt geleverd. Vorig jaar bleek al uit onderzoek met mysteryshoppers dat 15-jarigen zonder problemen aan drank konden komen. Bierkoeriers, enigszins vergelijkbaar met pizzakoeriers, geven doorgaans alcohol gewoon af, zonder naar leeftijd of identiteitsbewijs te vragen.

Dit jaar is de Drank- en Horecawet verscherpt en is alle drankverkoop aan jongeren onder de 18 jaar verboden. "Ik heb geen aanleiding te veronderstellen dat de leeftijdscontrole onder bierkoeriers er beter op is geworden", zegt STAP-directeur Wim van Dalen.

Het aantal websites waarop alcohol wordt aangeboden, is dit jaar toegenomen. Hoeveel bierkoeriers en drankwebsites er zijn, is niet bekend. Cijfers worden niet bijgehouden. Webportals als www.biernet.nl en bezorgmijnbier.nl zien het aantal bierkoeriers stijgen. Biernet.nl telt 73 koeriers op de site, bezorgmijnbier.nl 150. "Er komen er elke maand gemiddeld twee bij", zegt Jeroen Jaspers van Jaspers Media, dat biernet.nl exploiteert. Ook sites als Drankgigant.nl en Drankdozijn.nl , die drank voor stuntprijzen verkopen, groeien, constateert Michael Davidson, hoofdredacteur van het Slijtersvakblad. "Zij kopen veel producten in het buitenland in, tegen lagere accijnzen, om ze door te verkopen op de Nederlandse markt."

De controle op naleving van de regels ligt nu bij de gemeenten. "Het zou landelijk opgelost moeten worden, maar er is geen goede systematiek. En als dat er niet is, zou er een totaalverbod moeten komen", aldus Van Dalen van STAP.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van VWS valt er inderdaad nog wel een en ander aan te merken op de naleving van de alcoholleeftijd. "Door de campagne NIX18 is het wel verbeterd, maar de verkoop gaat nog te makkelijk", zegt hij. "We zijn met betrokken partijen in gesprek om een aantal zaken fors te verbeteren."

 

Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/stap-verbied-verkoop-alcohol-via-internet-1.4335332

< terug

Bezoekadres: Smidswater 27, 2514 BW Den Haag | Postadres: Postbus 242, 2501 CE Den Haag | Telefoon: 085 - 273 60 75 | E-mail: info@spiritsnl.nl
Rekeningnummer: NL34ABNA0622643142 | BTW-nummer: NL 81.03.11.756.B.01 | KVK-nummer: 34167199