15 mei 2024

Wie kiest voor een alcoholvrij biertje of wijntje mag ervan uitgaan dat er daadwerkelijk geen alcohol in zit, toch? Niets blijkt minder waar. Ook zogenaamd alcoholvrije dranken bevatten vaak een klein percentage alcohol. We leggen uit hoe dat kan.

In Nederland mag bier het label alcoholvrij dragen als er tot 0,1 procent alcohol zit. Bij wijn is dat 0,5 procent. Dranken die tot 1,2 procent alcohol bevatten worden alcoholarm genoemd, meldt de NOS.

Waarom betekent ‘alcoholvrij’ niet altijd echt alcoholvrij?

Hoe kan het dat dranken die alcoholvrij worden genoemd soms alsnog een klein percentage alcohol bevatten? Het mag volgens de Europese richtlijnen en is vaak het gevolg van restsporen van de gisting van natuurlijke suikers. Bij dit proces ontstaat namelijk alcohol. Het verklaart ook waarom in voedingsmiddelen waaraan gisting te pas komt, zoals sinaasappelsap of gebakken brood, tot 0,2 procent alcohol kan zitten.

Verwarrend en misleidend

Brancheverenigingen voor Nederlandse brouwers vinden dit verwarrend in het geval van zogenaamd alcoholvrije drank. Het Voedingscentrum noemt het ‘misleidend’, zeker voor mensen die echt geen alcohol willen drinken. Sommige mensen zijn er bijvoorbeeld allergisch voor. Anderen ervaren alcohol als een trigger vanwege een verleden of familieproblematiek met verslaving.

Het nieuws baart ook zwangere vrouwen zorgen. Het Voedingscentrum liet aan de NOS weten dat zij zich niet meteen zorgen hoeven maken als ze een ‘alcoholvrij’ drankje hebben gedronken dat toch een beetje alcohol bevat. Het kan geen kwaad voor de gezondheid van zowel de zwangere als het ongeboren kind. “Maar we vinden het belangrijk dat zwangere vrouwen of mensen die om andere redenen niet willen drinken, weten waar ze aan toe zijn.”

Zó zit het in andere Europese landen

Ga je regelmatig over de grens? Wees dan extra voorzichtig als je een alcoholvrij drankje bestelt, want daar zit soms nog meer alcohol in dan in Nederland. In Duitsland en België mag drank namelijk alcoholvrij heten met een alcoholpercentage tot 0,5 procent. In Spanje is dat het geval tot 1 procent en in Italië en Frankrijk zelfs tot 1,2 procent. Omdat producten uit deze landen ook in Nederland in de schappen liggen, kun je dus in ons kikkerlandje ook zogenaamd alcoholvrij bier kopen met meer dan een procent alcohol erin. Het is dus slim om altijd goed het label te controleren.

Tijd voor actie

Om meer eenheid in het beleid te creëren, voeren Nederlanders brouwers gesprekken met hun Europese collega’s. Directeur Meint Waterlander van Nederlandse Brouwers, dat dertien brouwerijen vertegenwoordigt, zegt daarover: “Dit thema staat op de agenda. Het is alleen niet van vandaag op morgen geregeld.” Voornamelijk Duitsland zou niets voelen voor strengere regels rondom alcohol. Toch verwacht de directeur dat de gesprekken “op lange termijn wel verschil kunnen maken”.

De NOS deed hierover navraag bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dat op zijn beurt vragen stelde aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die autoriteit beoordeelt of etiketten misleidend zijn. Afhankelijk van hoe vaak dit voorkomt, kan het ministerie beoordelen of er iets moet gebeuren.

Zó voorkom je dat je per ongeluk alcohol drinkt

Zover is het nog niet. Tot die tijd heeft het ministerie nog wel een tip voor iedereen die wil genieten van een écht alcoholvrij drankje: “Mag of wil je geen alcohol drinken, kijk dan naar het alcoholpercentage en kies een alternatief waar 0,0 op staat. Daarmee weet je zeker dat het geen alcohol bevat.”

Bron: NOS

Hoofdthema's