22 mei 2024

Ondernemersverenigingen zijn te spreken over de plannen van het nieuwe kabinet. Zowel MKB-Nederland, Evofenedex als LTO spreken lofuitingen over de plannen die in de nacht van woensdag op donderdag bekend zijn gemaakt.

Lees hier wat de plannen van het hoofdlijnenakkoord zijn voor en over ondernemers. Het nieuwe kabinet presenteert onder de noemer Hoop, lef en trots het resultaat van de afgelopen maanden onderhandelen.

Uitvoeren van beleid

,,Ik ben vooral blij dat we niet op elk terrein nieuw beleid gaan maken, maar overgaan tot de uitvoering”, aldus MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof bij Goedemorgen Nederland. De voorman van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf is daarnaast te spreken over de focus op een langere termijn, zodat ‘ondernemers weten waar ze aan toe zijn’.

In een persbericht geeft MKB-Nederland verder aan blij te zijn dat er veel aandacht is ‘voor het verdienvermogen van Nederland en het tegengaan van regeldruk. Positief is dat er een einde lijkt te komen aan allerlei extra eisen (nationale koppen) bovenop EU-regels’.

Daarnaast is de ondernemersorganisatie te spreken over het feit dat ‘Invest NL wordt uitgebouwd tot een daadwerkelijke nationale investeringsinstelling die innovatie en duurzaamheid kan aanjagen. Ook kan de financiering van het mkb in combinatie hiermee worden verbeterd’.

,,Dit geeft boeren en tuinders perspectief”, aldus LTO-voorzitter Ger Koopmans in hetzelfde programma van WNL. De belangenbehartiger van land- en tuinbouwers is met name te spreken over de verplaatste verantwoordelijkheid voor het halen van milieudoelstellingen. Daar bij wordt specifiek benoemd in het akkoord dat die bij boeren zelf komt te liggen.

Positieve en negatieve punten voor ZZP’ers in hoofdlijnenakkoord

Het hoofdlijnenakkoord bevat positieve punten voor zzp’ers, stelt Vereniging Zelfstandigen Nederland. De lastenverlaging op arbeid en het terugdraaien van de recent aangekondigde verlaging van de mkb-winstvrijstelling vallen in goede aarde. ‘Bovendien wordt er in het hoofdlijnenakkoord gesproken over zelfstandigenbeleid, waarmee deze groep ondernemers wordt gezien en erkend’, schrijft VZN in een reactie.

Afschaffing van het lage btw-tarief raakt volgens VZN echter veel zelfstandig ondernemers ‘rechtstreeks in hun portemonnee’. De belangenorganisatie heeft daarnaast wel twijfels bij de plannen rond de wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR). ‘Echte duidelijkheid krijgen zelfstandigen wanneer we scherpe ondernemerscriteria met elkaar formuleren’, aldus VZN.

Handelsbevordering bij Evofenedex

Ook bij Evofenedex wordt de loftrompet gestoken voor de plannen van het rechtse kabinet. Algemeen directeur Bart Jan Koopman heeft het over aandacht voor de handelsbevordering, de staat van de infrastructuur en stappen op het gebied van duurzaamheid.

Alleen bij FME, belangenbehartiger voor de techindustrie, wordt enthousiasme gepaard met een kritische noot. Hoewel voorzitter Theo Henrar veel positieve zaken benoemt, spreekt hij er ook over dat de ‘duivel dan in de details’ zit. En zeker de onderdelen in het akkoord over innovatie beschrijft hij niet positief. ,,Zo blijken de mooie woorden over innovatie betrekkelijk leeg, als je in de bijlage leest dat het Nationaal Groeifonds wordt afgeschaft. Mooie ambities haal je niet met op-hoop-van-zegenbeleid, daar is strategische innovatiepolitiek voor nodig en dat vraagt ook om geld.”

Bron: De Ondernemer

Hoofdthema's