2 april 2020

Den Haag – Het langer sluiten van de horeca heeft een grote impact op de productie en distributie van bier, wijn, gedistilleerd en alcoholvrije dranken. Brancheorganisaties, waaronder SpiritsNL, leggen een verzoek neer bij staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) om ook bedrijven uit de drankensector te laten vallen onder de zogeheten TOGS-regeling. Zij kunnen dan een beroep doen op een financiële tegemoetkoming om een deel van de vaste lasten te betalen. Veel bedrijven uit deze sector missen omzet door de coronacrisis.

Ondernemers uit een beperkt aantal sectoren, denk daarbij aan cafés, bioscopen en casino’s, kunnen al een aanvraag indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Producenten en importeurs van (niet)-alcoholische dranken kunnen dat gek genoeg niet, terwijl zij eveneens een omzetdaling zien door de begrijpelijke maatregelen die het kabinet heeft genomen om het virus te lijf te gaan. Zo’n één derde van alle drank verkocht via de horeca.

In deze brief roepen brancheorganisaties, waaronder de Nederlandse Brouwers, de Koninklijke Vereniging Nederlandse Wijnhandelaren en SpiritsNL, staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) op om meer bedrijven te laten vallen onder de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Op dit moment kijkt deze regeling enkel naar deze SBI-codes. Die codes geven aan wat de hoofdactiviteit is van een bedrijf. Het distilleren van bijvoorbeeld jenever en de handel in andere dranken zijn codes die door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nog niet zijn opgenomen.

Eerder deed de drankensector al een oproep om de uitstel van accijns op te nemen in de kabinetsmaatregelen. Dat had effect: voor producenten en importeurs van (niet)-alcoholische dranken is het inmiddels mogelijk om betalingen uit te stellen.

Hoofdthema's