2 november 2016

De Volkskrant besteedt vandaag aandacht aan de Reclame Code Commissie. De uitspraken van deze commissie zijn geen vonnissen, maar slechts aanbevelingen. Toch blijft het werk van de Reclame Code Commissie volgens De Volkskrant niet zonder effect.

Uit het artikel:

‘Dertien keer is Wijnvoordeel.nl al op de vingers getikt door de Reclame Code Commissie, binnen één jaar, de laatste keer in augustus. Telkens voor hetzelfde vergrijp: de webshop, een van de grootste in wijn, biedt kortingen van veel meer dan 50 procent. Dat mag niet, zo heeft de bedrijfstak van drankproducenten en -handelaren met zichzelf afgesproken. Voor hetzelfde vergrijp is Wijnbeurs.nl, van dezelfde eigenaar als Wijnvoordeel, ook al zes keer ‘veroordeeld’. […]

Aan de lopende band constateert de Reclame Code Commissie dat de regels weer eens zijn overtreden. In het tweede kwartaal deed de RCC 119 uitspraken: 39 klachten werden afgewezen, 78 keer kreeg de klager gelijk. In twee gevallen werd een andere oplossing gevonden.

Maar de uitspraken van de RCC zijn geen vonnissen, maar slechts ‘aanbevelingen’, en lang niet alle bedrijven trekken zich iets aan van die uitspraken. De RCC heeft dan maar weinig middelen over. Een normale uitspraak wordt gewoon op de site van de RCC gezet. Maar bij hardnekkige recidivisten besluit de Commissie soms tot zijn uiterste machtsmiddel: er wordt een persbericht verspreid, een ‘alert’. Dat is dit jaar vier keer gebeurd. Laatst nog voor Bakker Hillegom.’

Het volledige artikel is terug te lezen via Blendle.

Hoofdthema's