23 oktober 2015

Jongeren kopen minder alcohol voor zichzelf, maar meer dan de helft (54 procent) van de jongeren in de leeftijd van veertien tot met zeventien jaar heeft het afgelopen jaar alcohol gedronken. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid.

Uit het onderzoek komt naar voren dat 1 procent van de jongeren van veertien en vijftien jaar alcohol voor zichzelf of iemand anders heeft gekocht. In de categorie zestien- en zeventienjarigen gaat het om 10 procent. Zij proberen vooral in de horeca aan drank te komen. In 2011 lagen deze percentages nog op respectievelijk 9 en 78. De leeftijd om alcohol te mogen kopen en drinken is begin vorig jaar verhoogd van zestien naar achttien jaar.

Duidelijke verandering

Verder blijkt dat de jongeren die alcohol hebben gedronken, dit vooral van (oudere) vrienden (60 procent) en/of hun ouders (51 procent) krijgen, schrijft Van Rijn aan de Kamer donderdag. Hij is tevreden dat er een “zo duidelijke verandering” zichtbaar is in het koopgedrag. Dat veel jongeren aan alcohol komen via ouders of vrienden is voor hem geen verrassing en “een bevestiging dat de sociale-normverandering nog niet voltooid is”.

Medio volgend jaar komt Van Rijn met nieuwe cijfers over het daadwerkelijke drinkgedrag van jongeren. Hij wil verder niet aan minderjarige testkopers om te controleren of zaken zich aan de alcoholleeftijd houden. Volgens hem is bewezen dat dit ook goed gedaan kan worden met meerderjarige testkopers. Klinkieken “Landelijk zie ik nog geen terugloop in opnames in alcoholpoliklinieken”, reageert Nico van der Lely, kinderarts in het Reinier de Graaf Gasthuis. Vooral bij sportclubs en bij ouders zelf gaat het nog vaak mis. “Het moet nog doordringen bij ouders dat je een kind van twaalf geen alcohol geeft. Dat duurt nog een jaar of vier.”

Uit eerder onderzoek van Van Rijn blijkt dat jongeren nog altijd veel te makkelijk aan alcohol en sigaretten kunnen komen. Jongeren wordt te weinig naar een identificatie gevraagd en als dat wel gebeurt wordt soms toch drank geschonken of worden sigaretten verkocht.

Het volledige rapport is de lezen via deze linkZie ook het nieuwsbericht van de Rijksoverheid en de Kamerbrief van Staatssecretaris van Rijn over aankooppogingen alcohol door jongeren

Bron artikel: SKIPR

Hoofdthema's