1 juli 2017

Ieder jaar komt spiritsEUROPE op een plek buiten Brussel bij elkaar om te vergaderen. Dit jaar in Jerez de la Frontera. Hitte, jamon, brandy en een heleboel sherry en uiteraard keurige, gedistingeerde heren die al jarenlang patron van hun bodega’s zijn. Prima allemaal en bovendien ook gezellig. En natuurlijk het inhoudelijke stuk, waaruit telkens weer blijkt hoe de ratio in het alcoholbeleid vaak schittert door afwezigheid.

Onze Italiaanse collega presenteerde een mooi voorbeeld van op hol geslagen overheden, die stevig ingrijpen verwarren met doeltreffend te zijn. De aanleiding was de Championsleague finale Real Madrid tegen Juventus. Aanhangers van het Turijnse Juventus hadden zich verzameld om op het centrale plein van Turijn de wedstrijd op een groot scherm te volgen. Door een luide knal in een garage raakte de menigte in paniek en in de chaos liepen vele mensen verwondingen op. Volgens de media raakten er 1500 gewond, waaronder ook kinderen. U heeft vast de beelden gezien en vooral ook van het plein dat bezaaid lag met rommel, flesjes, papier, kleding, plastic en andere zaken die mensen hadden laten vallen. Alles bij elkaar natuurlijk een trieste zaak. Een ongeluk dat te maken heeft met de angst die mensen hebben vanwege recente aanslagen. Een dergelijke grote gebeurtenis vormt reden genoeg voor overheden en instanties om de aanleiding goed uit te zoeken en aan de hand daarvan wellicht maatregelen te treffen.

Dat onderzoek loopt nog. Op 500 kilometer van Turijn, in Rome, nam het stadbestuur al direct maatregelen om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen.

Een onmiddellijk verbod om tussen 22.00 en 7.00 nog alcoholische dranken te verkopen en dit in glazen te serveren. Bovendien mag tussen 22.00 en 7.00 in de ochtend geen alcoholische drank op straat meer worden geconsumeerd.

Kortom, de stad wordt na tienen drooggelegd. Alleen in bars en restaurants mag nog gedronken worden. Toch een vreemde maatregel, zou ik denken. Je zou eerder denken aan meer beveiliging, controle van hoeveelheden mensen en dergelijke. Desnoods het verbieden van dit soort grootschalige bijeenkomsten, maar nee. Het zal wel de drank zijn geweest. Rare jongens die Romeinen…

Joep Stassen is directeur van SpiritsNL

Hoofdthema's