12 december 2014

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid juicht onderzoek naar drankgebruik onder jongeren toe, maar wil wel benadrukken dat het drinken van alcohol op jonge leeftijd echt niet goed kan zijn voor de hersenen.

Van Rijn reageert daarmee op het onderzoek van de Utrechtse neuropsychologe Sarai Boelema. Zij stelt na een langlopende studie onder 2230 Nederlandse jongeren dat drinkers niet slechter functioneren dan niet-drinkers als het gaat om geheugen, impulscontrole en concentratievermogen.

“Ik kijk kritisch naar zo’n onderzoek, zolang er nog steeds kinderen met ernstige afwijkingen geboren worden door alcoholgebruik tijdens de zwangerschap of er nog steeds jongeren zijn die door comazuipen in het ziekenhuis belanden. Dat kan echt niet goed zijn voor de hersenen”, aldus Van Rijn.

De staatssecretaris vindt het heel goed dat er onderzoek gedaan wordt, maar ‘alcohol is gewoon heel slecht op jonge leeftijd, zeker als je te veel drinkt’. “Er is daarnaast wel degelijk een relatie tussen drankgebruik en agressief of onaangepast gedrag door jongeren.”

“Nogmaals, het is goed dat dit soort onderzoeken wordt gedaan, maar laten we ons er heel erg bewust van zijn dat alcohol drinken op jonge leeftijd, of zwangere vrouwen die drinken, gewoon niet goed is voor kinderen”, voegt Van Rijn toe.

Bron: RTL Nieuws

Hoofdthema's