30 december 2013

Ouders van tieners maken zich grote zorgen over de nieuwe alcoholwetgeving die per 1 januari in werking treedt. De leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol wordt dan verhoogd naar 18 jaar. Veel ouders zullen hun kinderen geen strobreed in de weg leggen als ze willen drinken, blijkt uit onderzoek van puberdeskundige Marina van der Wal.

De steun van ouders voor het verhogen van de leeftijdsgrens voor alcohol heeft in slechts één jaar een flinke knauw opgelopen, zegt Van der Wal. “Een jaar geleden stond 87 procent van de ouders nog achter de strenge regelgeving, dat is nu gezakt tot 66 procent.”

De NIX18-campagne van de Nederlandse overheid slaat niet aan en komt bovendien te laat, zo stelt Van der Wal tegenover De Telegraaf. Het duurt waarschijnlijk “enkele jaren” voordat ouders en hun kinderen gewend zijn aan de nieuwe regelgeving. “Zo’n normverandering lukt niet met een campagne die de overheid te laat is begonnen”, stelt zij.

Veel ouders durven de confrontatie met hun puberende kinderen niet aan, denkt Van der Wal. “Nederlandse gezinnen houden van polderen, vrienden blijven met je kinderen. De overheid mág ook niet van ouders verwachten dat zij de strenge regels handhaven.” Van der Wal meent dat de verantwoordelijkheid voor een groot deel ligt bij de gemeentes, die zelf ook andere prioriteiten stellen.

“Drank staat voor jongeren synoniem voor autonomie en het volwassen-zijn. Tegelijkertijd richt een teveel aan drank schade aan in de hersenen en andere organen.” Om die reden zegt de puberdeskundige zelf voorstander te zijn van het ophogen van de leeftijd voor alcoholgebruik naar 21 jaar. “Maar daarvoor moet de overheid beter nadenken over de campagne die zij moet voeren.”

 

Bron: De Telegraaf

Hoofdthema's