31 december 2020

De onderhandelaars van de Europese Unie (EU) en van het Verenigd Koninkrijk (VK) hebben op 24 december 2020 een akkoord bereikt over een nieuw partnerschap. Dit akkoord bevat afspraken over de regels die per 1 januari 2021 zullen gelden tussen de EU en het VK.

Op 29 december 2020 stemden de EU-lidstaten in met het akkoord. Het Europese Parlement moet dit nog doen. Het akkoord wordt wel al voorlopig toegepast zodat op 1 januari 2021 de nieuwe regels ingaan.

Lees over het nieuwe EU-VK partnerschap in documenten van de Europese Commissie 

Akkoord over het nieuwe EU-VK partnerschap

Het akkoord tussen de EU en het VK over een nieuw partnerschap bevat afspraken over de nieuwe regels die per 1 januari 2021 zullen gelden in de relatie tussen de EU en het VK. Onder meer op het gebied van:

Nieuwe regels voor zakendoen en reizen na het akkoord

Met het akkoord gaan nieuwe regels gelden voor het zakendoen met het Verenigd Koninkrijk. Zo komen er bijvoorbeeld controles en meer administratieve handelingen aan de grens van het VK en de EU. Lees meer over de veranderingen voor ondernemers vanaf 1 januari 2021 op het Brexitloket.

De overeenkomst voorziet in tarief- en quotavrije handel (wat sowieso het geval zou zijn geweest voor de meeste gedistilleerde dranken). De overeenkomst bevat ook bepalingen over transport ter vervanging van de tijdelijke noodmaatregelen die eerder deze maand waren afgesproken. Bestaande geografische aanduidingen worden reeds beschermd in het terugtrekkingsakkoord.

De overeenkomst zelf vindt u hier en hieronder een aantal handige achtergronddocumenten:

• Een korte EU-uitleg van de veranderingen en voordelen die door de overeenkomst worden veroorzaakt: hier,

• De EU Q&A: hier

• Een notitie van het Duitse voorzitterschap hier, en

• Alle documenten over de overeenkomst op de website van de Europese Commissie en op de website van de Britse regering.

• Een Q&A opgesteld door DG TAXUD over wijzigingen in douane, accijnzen en btw vanaf middernacht vandaag: https://ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/2021-brexit-top-50-faq.pdf

• Een lijst van nationale contactpunten en websites met informatie over terugtrekking uit het VK: https://ec.europa.eu/taxation_customs/national-contact-points-or-websites-dedicated-uk-withdrawal-related-information_en

De nieuwe handelsvereisten (in beide richtingen) vindt u op Access2Market.

 

 

Hoofdthema's