6 mei 2014

Het alcoholslot heeft zijn langste tijd gehad. Nu door een tijdelijke wetswijziging vrachtwagen- en buschauffeurs die worden betrapt met te veel drank op, geen slot meer hoeven te laten inbouwen, lijkt het verbod amper nog houdbaar. Er dreigt dan ook een lawine aan bezwaarschriften.

Het grootste en best ingevoerde advocatenkantoor op het gebied van verkeerszaken, Van Oosten Advocaten, stelt dat ook taxichauffeurs en wellicht zelfs vertegenwoordigers met succes een beroep kunnen doen op een juridische ontsnappingsroute die minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) onlangs noodgedwongen in het leven riep.

Ze deed dat nadat een hele serie rechters had aangegeven er grote moeite mee te hebben dat truckers die in een gewone auto met een slok op worden betrapt direct voor twee jaar ook hun groot rijbewijs kwijt zijn. En daarmee vaak hun baan en inkomen. Het inbouwen van een alcoholslot in een vrachtwagen of bus is vooralsnog niet mogelijk, omdat daar te veel juridische haken en ogen aan zitten.

„Met deze stap is het alcoholslot juridisch onhoudbaar geworden”, oordeelt advocaat Geertjan van Oosten. „Iedereen is voor de wet gelijk en dus kun je niet truck- en buschauffeurs uitzonderen en tegelijkertijd andere mensen die het rijbewijs voor hun werk nodig hebben gewoon de boel laten inbouwen.”

„Dit kan zelfs met terugwerkende kracht gevolgen hebben voor mensen die al in het alcoholslotprogramma zitten. Wij gaan proberen zoveel mogelijk zaken voor de rechter te brengen. Alleen al bij ons kantoor lopen vele honderden van dit soort dossiers.”

 

Bron: telegraaf.nl

Hoofdthema's