17 december 2014

Letters van ingrediënten op producten in de supermarkt mogen niet meer piepklein zijn. De herkomst van vlees en vis moet duidelijk zijn weergegeven. En stoffen die mogelijk allergische reacties kunnen veroorzaken, behoren voortaan herkenbaar op de verpakking te staan. Dat en meer staat in de nieuwe Europese regels voor etiketten die 13 december van kracht zijn geworden. Ook cateraars, slagerijen, restaurants en zorginstellingen moeten hun klanten vanaf nu helder kunnen voorlichten over ingrediënten die mogelijk voor een allergische reactie kunnen
zorgen.

 

De Consumentenbond is blij dat de regels eindelijk zijn ingevoerd. De besluitvorming hierover in Brussel dateert al uit 2011. Veel verpakkingen in de supermarkt zijn afgelopen jaren daarom al aangepast. Maar nog niet alle etiketten zijn op orde, aldus de belangenorganisatie. ,,De wet ligt al drie jaar klaar, maar wordt nu pas van kracht zodat fabrikanten de gelegenheid hadden om hun systemen en etiketten geleidelijk aan te passen”, zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. ,,We gaan er dan ook van uit dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) direct vanaf het begin streng toezicht houdt. Er is geen enkel excuus om niet per 13 december aan alle nieuwe eisen te voldoen.”

 

De bond blijft zich in Brussel inzetten voor verdere aanscherping van de regels. Er zijn nu nog producten waar uitzonderingen voor gelden. En een eerder door de organisatie voorgesteld ‘stoplichtsysteem’ waarbij consumenten in één oogopslag op de verpakking kunnen zien hoeveel vet, zout en suiker een product bevat, is niet in de nieuwe regels opgenomen.

 

Bron: ANP

Hoofdthema's