24 februari 2014

De coalitie van VVD en PvdA ruziet over de vraag hoe het terugdraaien van de accijnsverhoging op benzine moet worden betaald. Beide partijen zijn achter de schermen op zoek naar alternatieven, nu pomphouders in de grensstreek klagen dat klanten massaal over de grens tanken.

PvdA-leider Diederik Samsom liet eerder weten bereid te zijn de accijnsverhoging, die per 1 januari is ingegaan, terug te draaien. Diesel werd 3 cent per liter duurder, lpg 7 cent. Samsom wil in plaats daarvan de aanschafbelasting op auto’s verhogen.

Premier Mark Rutte (VVD) voelt daar echter niets voor. ,,We zitten met een enorm overheidstekort dat moet worden aangevuld,” zei hij gistermiddag. ,,Als we een lastenverzwaring terugdraaien, moeten we elders de lasten verhogen. Maar dat zal niet op auto’s gebeuren. De automobilist moet al genoeg bloeden.”

De stellingname van Rutte zet kwaad bloed bij de sociaaldemocraten. ,,Het is verkiezingstijd, dus wil de VVD ineens weer opkomen voor de automobilist,” bromt een PvdA-Kamerlid. ,,Maar afspraak is afspraak: als we ergens geld tekortkomen, moeten we dat op hetzelfde beleidsterrein ophalen.”

Het kabinet wil nog een onderzoek afwachten naar de effecten van de accijnsverhoging voordat het besluit of de maatregel wordt teruggedraaid.

Bron: www.ad.nl

Hoofdthema's