1 december 2015

De Heineken-commercial ‘The Chase’ met in de hoofdrol James Bond heeft de Stiva TV-aWARD 2015 gewonnen. Publiek en vakjury verkozen de biercommercial, gemaakt door bureau Wieden+Kennedy Amsterdam, tot de meest verantwoorde alcoholreclame van het jaar. De prijs werd uitgereikt op het jaarlijkse Stiva-symposium in Muiden.

Initiatiefnemer Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (Stiva) wil met de award laten zien dat alcoholmarketing leuk kan zijn én een manier is om consumenten te wijzen op verantwoorde alcoholconsumptie.

Een vakjury met film- en tv-maker Anne de Clercq, marketingdeskundige Yvonne Prins van UM en emeritus hoogleraar Fred van Raaij (Economische Psychologie) van de Tilburg University nomineerden negen alcoholcommercials waaruit jury en publiek samen de winnaar kozen. ‘We hebben gekeken naar de kwaliteit en creativiteit van de commercial maar ook naar de verantwoorde alcoholmarketing in de commercial. Opvallend, in veel alcoholcommercials dit jaar wordt geen druppel alcohol gedronken’, zegt Fred van Raaij.

De vakjury is vol lof over de winnende tv-commercial van bierbrouwer Heineken. Fred van Raaij namens de jury: ‘The Chase is leuk om naar te kijken met een spectaculaire beeldvoering en een volkomen duidelijk verhaal zonder ook maar één gesproken woord. En ook in deze televisiereclame wordt niet gedronken.’

Heineken: ‘Belangrijke verantwoordelijkheid’

John-Paul Schuirink, manager Communicatie & Public Affairs van Heineken, nam de prijs in ontvangst. Hij is erg blij met de Stiva TV Award: ‘Kwaliteit en verantwoordelijkheid zijn heel belangrijk voor Heineken. Dat de jury en het publiek dat herkennen en erkennen stemt tot tevredenheid.’

Alle in Nederland uitgezonden alcohol tv-reclame voldoet aan strenge regels die onverantwoorde alcoholconsumptie, zoals teveel en te vaak alcohol drinken, en alcoholconsumptie door minderjarigen moeten voorkomen. Voordat alcoholcommercials op televisie komen, worden ze getoetst door de Stiva Toetsingscommissie.

Negen nominaties, véél Heineken

De vakjury selecteerde uit 40 alcoholcommercials negen nominaties waaruit ook het publiek mocht kiezen. Iedereen van 18 jaar en ouder mocht eenmalig een favoriete commercial aanwijzen. Een leeftijdscheck maakte onderdeel uit van het stemproces.De stemmen van de jury (50%) en het publiek (50%) bepaalden samen de winnaar van de Stiva TV Award 2015. De andere genomineerden waren: The Match (Heineken), Highway Men (Amstel Radler), Terras (Bavaria), Honey (Jack Daniels), Jaartje buitenland (Amstel), 400 jaar plop (Grolsch), Begin Desire (Martini) en Cities of the World (Heineken).

Verenigd in de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (Stiva) leveren de Nederlandse producenten en importeurs van bier, wijn en gedistilleerde dranken een actieve bijdrage aan het bevorderen van verantwoorde alcoholconsumptie en het terugdringen van alcoholmisbruik. Tevens bevordert Stiva een maatschappelijk verantwoord marktgedrag door coördinatie van en communicatie over de zelfregulering die de bedrijfssectoren realiseren aan de hand van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RvA).

De commercial is terug te zien op YouTube via deze link.

Bron: website Marketing Tribune.

Hoofdthema's