20 januari 2014

Het CDA wil de problemen in kaart brengen die pomphouders, slijters en winkeliers in de grensstreek ondervinden door de accijnsverhogingen per 1 januari. De partij heeft maandag een meldpunt ingesteld, waar ondernemers en bewoners hun klachten kwijt kunnen.

Het CDA wil de reacties gebruiken om de belastingverhogingen opnieuw aan de orde te stellen in de Tweede Kamer. ,,Als we via dit meldpunt alle ervaringen doorgeven aan het kabinet kunnen ze er niet meer omheen”, zegt partijleider Sybrand Buma in een vraaggesprek met De Persdienst.

De regeringspartijen VVD en PvdA spraken in hun begrotingsakkoord met de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP af om de accijns op diesel en LPG met 3 en 7 cent per liter te verhogen en die op alcohol met 5,75 procent. Veel mensen in de grensstreek gaan daardoor tanken of hun boodschappen doen in België en Duitsland, waar de belastingen een stuk lager liggen. Volgens het CDA zien winkeliers en andere ondernemers hun omzet sinds 1 januari met tientallen procenten teruglopen.

Buma waarschuwde het kabinet hier al op Prinsjesdag voor. Het CDA deed toen ook voorstellen om een accijnsverhoging te voorkomen. Kamerlid Pieter Omtzigt voorspelt dat de hogere accijnzen honderden banen gaan kosten en dat kleinere gemeenten straks nog minder voorzieningen zullen hebben. Hij noemt het onbegrijpelijk dat staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) pas na een halfjaar naar de gevolgen van de accijnsverhogingen wil kijken. ,,Dat is voor veel ondernemers te laat.”

 

Bron: ANP

Hoofdthema's