3 juni 2014

Een aantal jaren geleden trachtte de Nederlandse regering de mensen het belang van de Europese Unie bij te brengen met de slogan “Europa, best belangrijk”. Dat ging er onvoldoende in. Sindsdien lijkt het toch een beetje aanmodderen met EU, Europa en Nederland.

 

Een paar dagen geleden hoorde ik een betoog aan van een hoge ambtenaar die belast was met de reorganisatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Op de vraag of de gewijzigde verhoudingen in het Parlement van invloed zou zijn op taken van BZ binnen de Europese Unie antwoordde deze meneer dat dat geenszins het geval was: Brussels overleg werd al lang gezien als een binnenlandse aangelegenheid waar de Nederlandse ministeries zich ook mee bezig houden. Kortom, Brussel valt onder het gewone werkpakket van een doorsnee ambtenaar.

 

Brussel hoort ook tot het standaard werkpakket van iedere branche-organisatie in de EU en daarbuiten. Alle productregelgeving van definities tot etikettering, van inhoudsmaten tot ingrediënten valt onder de bevoegdheid van Brussel. Ook minder zichtbare zaken als handelsverdragen en toegang tot buitenlandse markten, is al lang geen terrein meer waar Nederland zelfstandig iets doet, maar is de Europese Commissie aan zet. Iedere 5 jaar wordt in Brussel weer gesproken over de accijnzen. Dat dossier ligt weliswaar al jaren in een politieke houdgreep van het nul tarief op wijn, maar het is een bevoegdheid die op Brusselse regels is gebaseerd. Ook zaken als zelfregulering van reclame, voorlichting door het bedrijfsleven over verantwoorde alcoholconsumptie en zwangerschapslogo’s zijn zaken die besproken worden in het Europese circuit.

 

Voor SpiritsNL houdt spiritsEUROPE al deze zaken in de gaten. spiritsEUROPE is in Brussel gevestigd en heeft een staf van 6 personen. Vorig jaar is de directeur bij onze leden vergadering geweest, Paul Skehan. Paul is een Ier en heeft jarenlang voor detailhandel gewerkt. Hij is zeer kundig en kent zijn weg in het Brussels circuit. Verder zijn er een Française, Laure Alexandre, die momenteel een paar maanden rondreist, die alcoholbeleid in de gaten houdt. Een Spanjaard, Ignacio Sanchez Recarte, die alles weet van productregelgeving, ingrediënten, nutriënten en nog zo wat verder langs komt. En dan wederom een Française, Carole Brigeaudau, die zorgt draagt voor de juiste communicatie, website, folders, sprekers voor conferenties etc. En uiteraard is er ook een Belgische medewerkster, Annette Bossaert. Annette werkt er al sinds mensenheugenis en zij regelt eigenlijk alles en weet gelukkig ook alles. Zij is de pilaar waar het bouwwerk op rust. Ook loopt er nog telefoniste annex administratief medewerkster rond, Laura Graham, die van Britse origine is. Kortom, een echt Europees gezelschap.

 

Dat Europese gezelschap werkt anders dan bij ons. Of dan bij ieder andere organisatie uit een Europees land. Een mix geeft nu eenmaal een andere smaak dan een glas puur. Ik vind het altijd weer bijzonder hoe een team met zoveel verschillen, toch veel weet te bereiken. Dat blijft nog wel ‘ns onderbelicht in Nederland. Dat ligt aan mij, maar gelukkig strijkt het Europese gedistilleerdcircus hier in juni neer en kunnen we van dichtbij zien wat er zoal bekokstoofd wordt. Op 16 juni in Rotterdam vindt de General Assembly plaats van spiritsEUROPE. In deze nieuwsbrief is de agenda en programmering te vinden. Mocht u geïnteresseerd zijn dan nodig ik u van harte uit eens een kijkje te komen nemen.

 

Joep Stassen, juni 2014

Hoofdthema's