19 oktober 2013

Anti-alcoholcampagnes gericht op jongeren lijken hun vruchten af te werpen. Het alcoholgebruik van Nederlandse tieners tussen 12 en 15 jaar is sinds 2007 gedaald. Ook roken en blowen de jongeren minder en vertonen ze minder seksueel riskant gedrag. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht. De universiteit bracht de resultaten vrijdag naar buiten.

Volgens onderzoekster Margreet de Looze zijn ook de ouders strenger geworden op gebruik van alcohol bij hun kinderen onder de 16. Ze praten gemakkelijker met hun kind over alcohol en stellen vaker regels voor alcoholgebruik. Dat heeft volgens de onderzoeker ook effect op het rook- en blowgedrag van de jongeren en hun seksuele activiteit.

Het aantal scholieren van 12 tot 15 dat ooit alcohol heeft gedronken, daalde van 74 procent in 2007 naar 62 procent in 2011. Het aantal jongeren van die leeftijd dat maandelijks alcohol drinkt daalde in die periode van 41 naar 30 procent. De onderzoekster baseerde haar bevindingen op vragenlijsten, ingevuld door de jongeren en de ouders, in 2007, 2009 en 2011.

Het dalende alcoholgebruik onder tieners is niet alleen te danken aan anti-alcoholcampagnes, zegt de onderzoekster. Volgens haar is alcoholgebruik onder jongeren tegenwoordig sociaal minder geaccepteerd. Ook is er meer bekend over de schadelijke gevolgen van alcohol bij tieners.

Bij zestienjarigen daalde het alcoholgebruik overigens niet. Ook laten ouders van kinderen vanaf zestien jaar de teugels weer vieren, zo bleek uit het onderzoek. De Looze hoopt op 25 oktober te promoveren op haar onderzoek.

 

www.anp.nl

Hoofdthema's