1 oktober 2013

SpiritsNL voert volop actie tegen de verhoging  van alcoholaccijns. In nauwe samenwerking met slijters,  bierbrouwers en wijnhandel is ‘gedistilleerd’ bezig de Tweede Kamer uit te leggen hoe averechts een accijnsverhoging uitpakt.

“Dezer dagen komt het er op aan,” leggen Jan Schinkelshoek en Joep Stassen, voorzitter en directeur van Spirits NL, uit. “Deze week wordt achter de schermen onderhandeld over de belastingen voor volgend jaar. Dit is dan ook het moment om aan de Tweede Kamer duidelijk te maken hoe slecht accijnsverhoging is.”

Een verhoging van de alcoholaccijns met 5,75 procent is onderdeel van het belastingplan dat de regering op Prinsjesdag heeft gepresenteerd. Binnen de Tweede Kamer bestaan grote bezwaren tegen lastenverzwaringen, zo is vorige week bij de algemene politieke beschouwingen gebleken. Met name het CDA – een partij die in de Eerste Kamer een doorslaggevende rol speelt – maakt er een groot punt van. De grootste regeringspartij VVD heeft aangegeven een ander belastingplan te willen.

“Er zijn nog volop kansen,” zeggen Schinkelshoek en Stassen. “Zeker als we kunnen aantonen hoezeer vooral het buitenland profiteert van de accijnsverhoging. En dat de fiscus er nauwelijks beter van wordt. Dat moet toch iets opleveren, liever nu dan in de nabije toekomst.”

Via www.geenaccijnsverhoging.nl voeren slijters en de gedistilleerdsector actie tegen de accijnsverhoging. Er zijn al meer dan 1600 handtekeningen binnen. Slijters maken op grote schaal aan de Kamer duidelijk hoezeer hun omzet weglekt naar het buitenland. Achter de schermen worden gesprekken gevoerd met Kamerleden. Ook de werkgeversorganisatie VNO-NCW maakt een punt van de accijnsverhoging.

Hoofdthema's