5 augustus 2013

In de politiek is grote bezorgdheid over het weglekken van belastinggeld naar onze buurlanden. Door de hoge accijnzen in Nederland gaan landgenoten in de grensstreken massaal de grens over voor de aanschaf van tabak, alcohol en benzine. De Nederlandse schatkist loopt daardoor jaarlijks honderden miljoenen euro’s mis.

„Die hoge accijnzen vonden we al belachelijk”, zegt PVV-leider Wilders. „Maar nu blijkt dat ze ook nog meer kosten dan ze opleveren, kan ik maar één conclusie trekken: Rutte moet dit terugdraaien. Hij zit er toch niet om de schatkist van de buurlanden te spekken ten koste van Nederland?”

„Al te goed is buurmans gek”, vindt CDA-Kamerlid Omtzigt. Ook hij vraagt zich af of Nederland met zijn hoge accijnzen niet het tegenovergestelde bereikt van wat het beoogt. „In 2002 werd de accijns op sterke drank verhoogd. Het leidde niet tot meer, maar minder accijnsopbrengsten, terwijl het drankgebruik niet daalde.” De maatregel werd later teruggedraaid. Met de accijnsverhoging op tabak in het verschiet, zal hetzelfde gebeuren, voorspelt Omtzigt.

 

Bron: telegraaf.nl

Hoofdthema's