3 juli 2013

‘Complimenten’, zei de staatssecretaris bij het weggaan. ‘Het klonk overtuigend…’ We kunnen terugzien op een geslaagde lancering van Spirits NL, meen ik. De start in Den Haag was in alle opzichten een ‘prima feestje’, zoals een oudgediende me na afloop toevertrouwde.

Niet alleen omdat de bijeenkomst in De Remise, een voormalige ‘garage’ voor Haagse trams, gesmeerd liep, de belangstelling groot was, staatssecretaris Van Rijn (volksgezondheid) prikkelde en de borrel weer uitstekend was.

Maar vooral omdat we als Spirits geslaagd zijn in onze opzet. Te laten zien dat de ‘gedestilleerd’ een sector is waar je zaken mee kunt doen, een sector die niet alleen al eeuwenlang uitstekende producten maakt, maar ook z’n verantwoordelijkheid durft te nemen.

Net als andere bedrijfstakken – van tabak tot voeding – wordt ‘alcohol’ kritisch gevolgd. Niet alleen in Den Haag, maar ook in Brussel, zelfs wereldwijd. We lopen aan tegen problemen die niet te bagatelliseren, laat staan te ontkennen zijn: onverantwoord, onverstandig alcoholgebruik, met name onder jongeren. Dat doen we dan ook niet. Al jarenlang lopen we voorop bij de aanpak er van: via voorlichting, via etikettering, via onderzoek en onderwijs. En niet zonder succes, zoals uit cijfers blijkt.

Maar nog steeds wordt er onverantwoord gedronken. Dat is iets waar zeker rond het Binnenhof zwaar aan wordt getild, misschien wel zwaarder dan ooit. Dan is het goed om te laten zien dat ‘gedestilleerd’, als sector die weet waar z’n maatschappelijkheid verantwoordelijkheid ligt, blijft mee doen. Dat ook de staatssecretaris bij het terugdringen van onverantwoord alcoholgebruik op ons kan blijven rekenen.

Daarom kunnen we als Spirits terugzien op een geslaagde start. ‘Complimenten’.

 

Voorzitter Jan Schinkelshoek, juli 2013

Hoofdthema's