1 december 2022

De Europese Commissie heeft op 30 november 2022 haar langverwachte voorstel voor de verordening inzake verpakking en verpakkingsafval (PPWR) gepubliceerd. Het voorstel en de bijbehorende documenten vindt u in de bijlagen:

SpiritsEUROPE heeft een eerste quick scan verricht van het voorstel:

– Er is een overweging (40) die, met inbegrip van tekst over marketing en consumentenacceptatie, tekst introduceert die suggereert dat de productspecificaties voor geografisch beschermde producten niet in het gedrang mogen komen;

– Een aanvullende nieuwe tekst is toegevoegd aan art. 9, lid 2 (minimalisering van verpakkingen): “…, tenzij het ontwerp van de verpakking onderworpen is aan geografische oorsprongsaanduidingen die krachtens de wetgeving van de Unie worden beschermd.”;

– Art. 26 (4) m.b.t. doelstellingen voor hergebruik en bijvullen, inclusief de woorden “producten op basis van gedistilleerde dranken”. SpiritsEUROPE is van mening dat dit hoogstwaarschijnlijk Ready-to-drink-producten betreft op basis van gedistilleerde drank, maar dit is een van de onderdelen waarover meer opheldering verkregen dient te worden. Er zal nog een meer diepgaande analyse van het voorstel worden gaan gemaakt.

Voor meer achtergrondinformatie: https://www.europa-nu.nl/id/vlyhkhcahdsk/nieuws/vragen_en_antwoorden_over_de_verordening?ctx=vim2bx14ecsu

Hoofdthema's