10 maart 2021

Hoe gaat het verder met de coronamaatregelen, het MKB-beleid en het alcoholbeleid? SpiritsNL en KVNW spraken erover met VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen en CDA-kandidaat Michiel Dijkman.

 

Horeca vooralsnog niet open

Voor de horeca en uiteraard ook voor producenten en importeurs van alcohol is uiteraard een belangrijke vraag: wanneer mag de horeca en wanneer mogen de terrassen weer open?

VVD Kamerlid Thierry Aartsen is daar niet optimistisch over, maar schetst wel perspectief:

 

Verkoop van alcohol na 20:00 uur

CDA-kandidaat Kamerlid Michiel Dijkman en ook VVD’er Aartsen gaan er vanuit dat de verkoop van alcohol in supermarkten vooralsnog alleen tot 20.00 uur mogelijk blijft. Een versoepeling lijkt er niet in te zitten:

 

Belastingen

De belastingschuld voor ondernemers is inmiddels opgelopen tot zo’n 20 miljard euro. Naar die schulden moet goed worden gekeken. De VVD wil nu niet pleiten voor volledige kwijtschelding, ondanks dat dat wel makkelijk zou zijn in verkiezingstijd. Het CDA wil in ieder geval dat de kleinere ondernemers geholpen worden met hun belastingschuld:

 

 

Accijns

De meeste politieke partijen hebben voorgesteld de alcoholaccijns te verhogen. Ook het CDA stelt een verhoging voor. De VVD voelt er niets voor:

 

 

Alcoholbeleid

De VVD wil niet dat er de komende jaren allerlei extra ‘beleid’ vanuit de overheid voor alcohol en reclame komt. VVD’er Thierry Aartsen gelooft meer in zelfregulering van de sector zelf:

 

 

Verkooppunten

Sommige partijen willen dat alcohol met een hoger percentage van 6% – en dus alle wijn en vrijwel alle speciaalbiertjes – alleen nog bij de slijter te krijgen is. VVD én CDA vinden dit een slecht plan.

 

Hoofdthema's