7 november 2019

Brussel (SpiritsNL) – De Europese Unie en China hebben een akkoord gesloten ter bescherming van honderd Europese streekproducten (zogeheten geografische aanduidingen) in China. Daaronder valt een aantal gedistilleerde dranken, waaronder Ierse whiskey, Zweedse wodka en Nederlandse jenever. Dankzij deze overeenkomst zijn deze goederen binnenkort beschermd tegen namaak. Het verdrag moet nog in werking treden.

Veel Europese voedings- en drankenproducenten zien China als een snel groeiende afzetmarkt. Veel Chinezen hebben een voorkeur voor typische, authentieke Europese producten van hoge kwaliteit, waaronder dus Nederlandse jenever. Naast honderd Europese goederen, worden ook honderd Chinese producten in de Europese Unie officieel erkend als streekproduct. Denk daarbij aan Chinese fruitsoorten, thee, maar ook gedistilleerde dranken.

Hoewel er al een akkoord ligt, moet dat nog wel aan beide kanten van de wereld worden goedgekeurd. Naar verwachting geven het Europees Parlement en de Europese Raad het verdrag binnenkort goedkeuring. De overeenkomst treedt mogelijk vóór eind 2020 in werking.

Downloads:

–      Persbericht van de Europese Commissie

–      Lijst van de Europese beschermde geografische aanduidingen

–      Lijst van de Chinese beschermde geografische aanduidingen

Hoofdthema's