19 augustus 2019

Den Haag (SpiritsNL) – Als gevolg van Europese importheffingen op whisky’s uit de Verenigde Staten hebben Amerikaanse stokers hun export naar Europa met 21 procent (zo’n 600 miljoen dollar) zien dalen. Dat melden Reuters en Het Financieele Dagblad.

Deze heffingen zijn een reactie op eerdere handelssancties die de Amerikaanse president Donald Trump tegen de EU invoerde.

In het stuk komen whiskystokers aan bod die balen doelwit te zijn van het handelsconflict. Volgens de Amerikaanse branchevereniging Distilled Spirits Council (DSC) heeft inmiddels 63% van de whiskyexport uit de Verenigde Staten last van heffingen. Zo kampen bedrijven onder meer met een overschot aan whisky in flessen met een Europese inhoudsmaat. Amerikaanse afnemers nemen daar geen genoegen mee, en eisen grotere varianten.

De handelsoorlog woedt voort. Begin juli dreigde de Amerikaanse regering met het extra belasten van Schotse en Ierse whisky. Let op: deze lijst van mogelijke heffingen is niet definitief. De VS wachten nog op een antwoord van de wereldhandelsorganisatie.

Hoofdthema's