5 juni 2019

Den Haag (SpiritsNL) – Tegen het einde van volgend jaar bevat een kwart van de flessen gedistilleerd voor de Europese markt een energielabel waarop het aantal calorieën staat vermeld. Dat heeft SpiritsEUROPE, grote producenten van gedistilleerd en nationale brancheorganisaties afgesproken in een zogeheten Memorandum of Understanding (MoU). Dit akkoord kwam onder leiding van Eurocommissaris voor Gezondheid Vytenis Andriukaitis tot stand. Daarmee komt voorlopig een einde aan veertien maanden onderhandelingen over etikettering.

In de wet Voedselinformatie (EU-verordening 1169/2011), die producenten verplicht om ingrediënten en de voedingswaarde op het etiket te vermelden, worden alcoholhoudende dranken uitgezonderd. Dat blijft het geval. Het gaat hier om een zelfreguleringsvoorstel, vergelijkbaar met de vermelding van het zwangerschapslogo op flessen gedistilleerd.

Kort samengevat is in het herenakkoord met de EU-commissaris afgesproken dat producenten van gedistilleerd vermelden hoeveel standaardglazen alcohol je uit een fles drank kan schenken, hoeveel calorieën zo’n standaardglas bevat en hoeveel calorieën in 100 milliliter zitten.

Op de websites van de producent moet een volledige ingrediëntenlijst en gedetailleerde informatie over gebruikte grondstoffen te vinden zijn. Dat moet op een gebruikersvriendelijke manier, bijvoorbeeld via een QR-code.

In het zelfreguleringsvoorstel is ook een aantal doelenstellingen afgesproken. Europese producenten verbinden zich ertoe dat op 31 december 2020 een kwart van hun flessen een energielabel bevat. Tegen het einde van 2021 is dat 50 procent, en 66 procent in 2022.

Zo’n anderhalf jaar geleden vroeg de EU-commissaris Andriukaitis om zo’n zelfreguleringsvoorstel. Dankzij dit voornemen zal tegemoet gekomen worden aan het verschaffen van productinformatie aan de consument op een begrijpelijk en zinvolle wijze.

Klik hier voor de Memorandum of Understanding (technische info vanaf blz. 7)

Klik hier voor het persbericht en een Q&A van spiritsEUROPE

Hoofdthema's