23 november 2018

Den Haag (SpiritsNL) – Geen alcoholgebruik tijdens de zwangerschap, geen alcoholgebruik onder de 18 jaar, minder overmatig/zwaar alcoholgebruik en meer bewustwording van het eigen drinkgedrag. Dat zijn de ambities die zijn afgesproken aan de tafel ‘Problematisch alcoholgebruik’ in het vandaag gepresenteerde Nationaal Preventieakkoord.

Met deze gezondheidsdoelstellingen wil VWS-staatssecretaris Blokhuis (CU) en de betrokken partijen het problematisch alcoholgebruik in Nederland verder laten afnemen. In het akkoord valt te lezen dat ‘er een trend moet komen waarbij de keuze om alcohol te drinken een steeds meer bewuste keuze is waarbij mensen weten wat de gezondheidseffecten zijn’.

Concrete maatregelen in het akkoord zijn onder meer extra voorlichting over alcoholgebruik op sportclubs, scholen, universiteiten en bij studentenverenigingen, betere naleving van de alcoholleeftijd, onderzoek naar het bereik en beïnvloeding van jongeren door (online) alcoholuitingen en onderzoek naar de minimum unit pricing, zoals die nu in Schotland wordt toegepast.

De gesprekken aan de thematafel ‘Problematisch alcoholgebruik’ vonden plaats van april tot november dit jaar. Die werden voorgezeten door Leon Meijer, wethouder in Ede namens de ChristenUnie. Tijdens deze onderhandelingen kwamen concepten van het akkoord in handen van de media. Zo schreef RTL Nieuws dat er eerder plannen op tafel lagen om onder meer de accijns mee te laten groeien met de inflatie. Deze maatregel is in het definitieve akkoord geschrapt. De aanpak van Blokhuis werd door coalitiepartijen VVD, CDA en D66 soms als ‘te betuttelend’ ervaren.

Joep Stassen, directeur van SpiritsNL, laat in een reactie weten dat hij tevreden is met de publicatie van het akkoord. ‘Het is knap om te zien dat alle betrokken partijen, waaronder onze branchegenoot STIVA, eruit zijn gekomen. Het is een mooi geheel geworden van duidelijke afspraken waar ook onze leden zich achter scharen. Concreet betekent dat geen accijnsverhogingen en handen af van de zelfregulering en de rol van STIVA. Wij willen van dit akkoord een succes maken.’

Wel zegt Stassen dat SpiritsNL de concrete uitwerking van het akkoord op de voet gaat volgen. ‘Over een aantal maatregelen bestond er tijdens de onderhandelingen duidelijk geen consensus. We gaan ons inzetten voor wat gezamenlijk in het akkoord op papier is gezet, maar houden kritisch maatregelen in de gaten die niet tijdens de thematafel zijn afgesproken.

Lees hier de SpiritsNL samenvatting van het nationaal preventieakkoord.

Lees hier het volledige preventieakkoord.

Hoofdthema's