17 april 2018

Den Haag (SPIRITSNL) – ‘Wie het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet leest, kan niet anders concluderen dat alcohol – mits met mate genuttigd – niet ongezond is, en misschien zelfs gezonder dan helemaal niet drinken’. Dat schrijft Simon Rozendaal, wetenschapsredacteur van Elsevier Weekblad.

Daarmee reageert Rozendaal op diverse media die vorige week aandacht besteedde aan een onlangs verschenen internationale studie naar alcoholgebruik. Zo beweerde de Volkskrant dat deze studie een ‘definitieve dolksteek’ is voor ‘het idee van het ene gezonde glaasje’. Rozendaal komt in zijn stuk tot de conclusie dat dit beeld onjuist is. Volgens hem kan een verklaring zijn dat journalisten ‘geen tijd hadden om de appendix te lezen’ of ‘een verantwoordelijkheid voelen om het overheidsbeleid te beïnvloeden.’

Het is niet de eerste keer dat de inhoud van het Volkskrant-artikel in twijfel wordt getrokken. Eerder besteedde onder meer STIVAGeenStijlKennisinstituut Bier en De Standaard aandacht aan het onderzoek en foutieve mediaverslaggeving daarover.

Hoofdthema's