12 december 2017

Er is een hoop mis in de berichtgeving voor volksgezondheid omtrent alcohol, meent Richard Harding van het Engelse tijdschrift The Spectator.

Harding toont in zijn artikel aan dat de berichtgeving in het Verenigd Koninkrijk rondom alcohol zich niet meer focust op het tegengaan van alcoholmisbruik. Daarentegen worden Britse burgers enkel banggemaakt voor elke vorm van alcoholgebruik. En dat terwijl verschillende wetenschappenlijke onderzoeken concluderen dat matig alcoholgebruik juist goed is voor de gezondheid.

“Previously, the health message sought to eliminate alcohol misuse while advising a level of intake at which no significant harm accrued, and also taking advantage of the protection moderate alcohol consumption offers to the principal diseases of ageing, with enormous potential benefits to individuals and the country as a whole. Now, the protective effect has been mathematically-modelled out of existence , and there is no safe level of consumption.

The bottom line is that men and women who drink alcohol moderately and regularly tend to have longer and healthier lives than those who do not. An important opportunity to tell the country the full truth and communicate an appropriate public health message has been thrown away.”

Het volledige artikel is te lezen op de website van de Spectator.

Hoofdthema's