6 februari 2018

Den Haag (SpiritsNL) – Het Nationaal Preventieakkoord zal niet alleen gaan over de aanpak van roken en overgewicht maar ook over het terugdringen van problematisch alcoholgebruik. Dat maakt staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

“Ik ben ervan overtuigd dat we de risico’s van problematisch alcoholgebruik voor onder andere onze gezondheid sterk onderschatten”, schrijft Blokhuis. “Daar mogen en kunnen we als samenleving niet van wegkijken.”De staatssecretaris is tot zijn besluit gekomen na gesprekken  die hij de afgelopen maanden met artsen en onderzoekers had over gezondheidsrisico’s in Nederland.

Blokhuis wijst op de richtlijn van de Gezondheidsraad, maximaal één glas alcohol per dag. Die is helder, volgens hem: “En die glazen mag je niet bij elkaar optellen en allemaal tegelijk in het weekend drinken, als je het gezond wilt houden. Dat moeten we ons allemaal veel beter realiseren.”

STIVA laat weten de voorgestelde aanpak van Blokhuis te ondersteunen. Nederland staat in de top in Europa als het gaat om verantwoorde alcoholconsumptie, stelt STIVA. In Nederland wordt steeds minder excessief gedronken. Zo is het percentage zware drinkers de afgelopen 15 jaar met 40% gedaald. “Door de afgewogen balans in Nederland van overheidsbeleid, maatschappelijke ontwikkelingen en inzet vanuit het bedrijfsleven, zien we als resultaat dat excessief alcoholgebruik steeds verder terug wordt gedrongen”, zegt Peter de Wolf, directeur van STIVA.

Lees hier de brief van staatssecretaris Blokhuis aan de Tweede Kamer.

Lees hier het verslag van rondetafelgesprekken ter voorbereiding op het Nationaal Preventieakkoord.

Lees hier de reactie van STIVA.

Hoofdthema's