1 februari 2017

Nee, vroeger was niet alleen beter. Toen het goed ging met het CDA – ik heb het over de jaren ’80, de tijd van Ruud Lubbers – bestond er zoiets als het korenwijnberaad. Dat was een nauwelijks geheim overleg op het Torentje onder voorzitterschap van de minister-president waar wekelijks met een glaasje ijskoude korenwijn in de hand de stand van zaken rond het Binnenhof werd doorgenomen.

Aanvankelijk werd er ook bier geschonken. Maar er waren zo veel politici van gereformeerde huize – Jan de Koning, minister van alles en nog wat, Bert de Vries, fractievoorzitter. Piet Bukman, partijvoorzitter – dat de fles spoedig op tafel kwam. Als jonkie, met hetzelfde sop overgoten, nipte ik graag mee. Ook Ruud Lubbers is het gaandeweg gaan waarderen

Nee, ik ga niet met vertraging van een jaar of dertig staatsgeheimen onthullen. Maar wat me is bijgebleven is dat soort informele contacten als smeerolie werkten. Maar het was meer dan alleen maar gezellig. Beoordeeld vanaf wat grotere afstand, gaat het aan het Binnenhof tegenwoordig een stuk zakelijker, prozaïscher aan toe – geloof ik. Een beetje liefdeloos. Ik betwijfel of de VVD zo’n korenwijnberaad heeft. Het lijken me meer wijnliefhebbers of bierdrinkers. Van de PvdA kan ik het me al helemaal niet voorstellen. En zelfs bij het CDA waait een andere wind.
Dat het anders is, proef je aan de debatten, over de manier waarop over alcohol en over accijnzen wordt gesproken.
Dat is jammer. Het Binnenhof doet zichzelf een tikkeltje te kort. En ons ook.

 

Jan Schinkelshoek, voorzitter SpiritsNL, februari 2017

Hoofdthema's