21 november 2016

De Tweede Kamer behoeft het zichzelf niet al te moeilijk te maken. Als de Kamercommissie afgaat op de feiten, kan het debat met staatssecretaris Martin van Rijn over alcohol en alcoholgebruik midden december kort, krachtig en vooral effectief zijn. Een kleine handreiking:

– Het alcoholgebruik in Nederland ligt ver onder het Europese gemiddelde. Met name jongeren drinken veel minder dan leeftijdgenoten in de landen om ons heen.

– Verhoging van de alcoholaccijns werkt averechts. Niet alleen levert het de schatkist minder op dan steeds weer gedacht. Veel belangrijker is dat het illegaal en ongecontroleerd alcoholgebruik in hand werkt.

– De Nederlandse dranksector [bier, wijn en gedistilleerd] loopt voorop bij het aanmoedigen van verantwoord alcoholgebruik: Geniet – met mate. BOB is al vijftien jaar een succesvolle campagne. Drinkwijzer mag er zijn. En wie protesteert tegen Oh, Oh Daar Gaan We Weer?

Zijn er geen problemen, dan? Natuurlijk wel. Niemand zal ontkennen dat comazuipen een probleem is. En niemand zal de ogen sluiten voor negatieve effecten. Maar laten we het wel in proportie zien. Laten we vooral doorgaan met de tamelijk succesvolle aanpak die al sinds jaren in ons land wordt gepraktiseerd: bewustwording van de risico’s van overmatig, onverantwoord alcoholgebruik –  in nauwe samenwerking met bedrijven (van supermarkten tot bottelaars, van slijters tot thuiswinkels), concentreer je op excessen, handhaaf de afgesproken regels.
En laten we vooral, hoe goedbedoeld ook, geen kortzichtige dingen doen – dingen die op termijn alleen maar problemen veroorzaken. Is er nog tijd voor een werkbezoek aan Scandinavië?

 

Jan Schinkelshoek, voorzitter SpiritsNL, november 2016

Hoofdthema's